Обама підписав «закон Магнітського» про санкції до російським чиновникам

14 грудня 19:57

Російським чиновникам, причетним до порушення прав людини, офіційно заборонили в'їзд у США. До списку включено співробітників спецслужб, поліцейських вищої і середньої ланки, тюремних охоронців і лікарів, прокурорів, податкових аудиторів й інспекторів.

 

Президент США Барак Обама підписав закон, який скасовує поправку Джексона-Веніка, перешкоджає вільній торгівлі з Росією, і одночасно вводить санкції щодо росіян, причетних до смерті в СІЗО юриста Сергія Магнітського.

Щодо таких росіян будуть діяти візові обмеження на в'їзд в США, а також санкції щодо їх фінансових активів у банках США.

Обама підписав законопроект всього через день, після того як російський президент Володимир Путін вперше прокоментував закон, висловившись за те, щоб підготувати російську відповідь на «закон Магнітського» - «адекватний, але не позамежний».

Юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський помер у СІЗО в Москві після року утримання за гратами в умовах, які правозахисники назвали «катувальними».

Парламенти Нідерландів, Великобританії, Швеції та Польщі теж прийняли резолюції, що вимагають від своїх урядів ввести санкції щодо Росії у зв'язку зі справою Магнітського, а парламенти Португалії, Франції, Іспанії та Латвії, які почали роботу над аналогічними документами.

За офіційно не підтвердженими даними, негласна заборона або принаймні обмеження на в'їзд чиновників зі «списку Магнітського» ввела Великобританія, яка входить до ЄС .

«Список Магнітського» був підготовлений американським сенатором Бенджаміном Кардіном . У липні 2011 року держдепартамент США вніс імена російських офіційних осіб, що мають відношення до кримінального переслідування юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського, в «чорний список» на отримання віз. У нього було включено співробітників спецслужб, поліцейських вищої і середньої ланки, тюремних охоронців та лікарів, прокурорів, податкових аудиторів ті інспекторів. !zn

Читайте також:

Конгрес США схвалив «законопроект Магнітського» разом із скасуванням поправки Джексона-Веніка


Сенат США прийняв «закон Магнітського»


У ЄС замислюються про санкції до України за прикладом «списку Магнітського»

Російський МЗС відповів на «список Магнітського» в стилі «а у вас негрів б'ють»