Новий спецпосланник ООН проти військового втручання в Сирії: це буде провал дипломатичних зусиль

02 вересня 10:11

Спецпредставник ООН по Сирії Лахдар Браха визнав неприпустимою військову операцію іноземних сил в сирійському конфлікті. Браха дав зрозуміти, що не бачить зараз необхідності в нових резолюціях Ради Безпеки ООН. За його словами, "головне зараз - зупинити кровопролиття".

 

У суботу спільний спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав (ЛАД) Лахдар Браха, який офіційно вступив на посаду, заявив, що військове втручання у справи Сирії буде означати провал дипломатичних зусиль.
"Для мене такого варіанту не існує і, відверто кажучи, не буде існувати ні завтра, ні післязавтра", - сказав 78-річний алжирський дипломат в інтерв'ю телеканалу "Аль-Арабія".
Сирійському уряду "належить основна роль в ініціюванні політичного процесу в країні", зазначив він, підкресливши, що повністю підтримує заклик міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова "дотримуватися зобов'язань щодо припинення вогню".
Браха дав зрозуміти, що не бачить зараз необхідності в нових резолюціях Ради Безпеки ООН. За його словами, "головне зараз - зупинити кровопролиття, і на уряд Сирії, який краще за інших усвідомлює ситуацію, що створилася і страждання власного народу, в даному випадку лягає велика відповідальність".
"Обстановка в Сирії - дуже складна і небезпечна. Очевидно, що історія не повернеться назад, і цій країні потрібні нові політичні рамки", - сказав Браха. Він запевнив, що "питання про збройне втручання і відправку до Сирії арабських і оонівських військ наразі не розглядається".
Нагадаємо, Лахдар Браха змінив на цій посаді Кофі Аннана. Браха, який очолював алжирський МЗС з 1991 по 1993 рік, неодноразово виконував дипломатичні доручення міжнародного співтовариства. В якості спецпосланця ООН він працював в Іраку, Афганістані, Гаїті і Південній Африці.
Нагадаємо, 2 серпня Аннан заявив, що залишить посаду емісара ООН і ЛАД з врегулювання сирійського конфлікту 31 серпня. 74-річний дипломат з Гани пояснив своє рішення не продовжувати свої повноваження на новий термін тим, що "не отримав всю підтримку, яка була потрібна".
Конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року, його жертвами стали, за даними ООН, 16 тисяч людей. Західні країни і ряд арабських держав через РБ ООН домагаються відходу Асада, вважаючи, що це зупинить насильство. Росія і Китай побоюються, що зовнішнє втручання в ситуацію в Сирії та втрата державності призведуть до розростання конфлікту. !zn
Читайте також: