Новий глава СБУ готував охоронців для Януковича

06 лютого 08:29

За Ігоря Калініна Управління держохорони відзначилося безпрецедентними заходами щодо забезпечення охорони президента, зокрема, масштабним перекриттям доріг за маршрутом руху його кортежу.

 

Новий керівник Служби безпеки України (СБУ) Ігор Калінін 5 років працював у центрі спецпідготовки охоронців «Альфа-Щит», який, у тому числі, займався підготовкою охоронців президента України Віктора Януковича.

В офіційній біографії І.Калініна, який донедавна обіймав посаду начальника Управління держохорони, відсутні дані про його діяльність з 2005 по 2010 рік.

За даними видання «КоммерсантЪ-Украина», у ці роки він працював у центрі спецпідготовки охоронців «Альфа-Щит». У парламентському комітеті з питань національної безпеки і оборони характеризують його як людину, що користується довірою голови держави. В опозиції прогнозують, що за Калініна СБУ сконцентрується на забезпеченні фізичної та політичної безпеки Януковича.

Як нагадує видання, за І.Калініна Управління держохорони відзначилося безпрецедентними заходами щодо забезпечення охорони президента, зокрема, масштабним перекриттям доріг за маршрутом руху його кортежу, а також сутичками співробітників УДО з журналістами.

Призначення голови СБУ, пост якого звільнився 18 січня у зв'язку з переходом Валерія Хорошковського на роботу до Міністерства фінансів, готувалося в атмосфері повної таємності. За інформацією газети, в Адміністрації президента дізналися, що новим главою відомства став Калінін, майже одночасно з оприлюдненням на сайті Януковича його указу.

Як розповів виданню один з високопоставлених співробітників СБУ, Ігор Калінін з'явився серед ймовірних претендентів на посаду керівника відомства, серед яких були Ренат Кузьмін і Володимир Сівкович, у середині минулого тижня. У відомстві Ігор Калінін більше відомий як викладач академії СБУ. Він вів відразу кілька дисциплін, зокрема «Тактику спеціальної підготовки» і «Спецоперації іноземних держав». «Спецоперації - його спеціалізіація, він вивчав досвід інших країн, знає, як вони проводяться і як їм протидіяти», - розповіло джерело в Управлінні держохорони.

Представники опозиції вважають, що ключову роль при виборі кандидата на посадут глави СБУ зіграв фактор довіри. «Калініна призначено, оскільки він користується довірою президента - іншої відповіді бути не може, - заявив голова підкомітету Верховної ради з питань державної безпеки Олександр Скибинецький («БЮТ-Батьківщина»). - Адже призначена не політична фігура і не хто-небудь з фахівців служби, а людина, яка останні 2 роки була близькою до президента і користується його довірою». Разом з тим депутат вважає позитивним моментом наявність у нового голови СБУ спеціальної освіти.

У Партії регіонів вважають призначення Ігоря Калініна закономірним. «Він досвідчений керівник, пройшов школу військової контррозвідки та оперативної роботи. Та й Управління держохорони раніше було дев'ятим управлінням СБУ», - сказав секретар парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Юрій Самойленко (Партія регіонів).

Експерти відзначають, що призначенням пана Калініна президент закінчив розстановку близьких до себе людей у ​​силових відомствах. «Генпрокурор Віктор Пшонка - кум президента і входить до числа тих, з ким голова держави спілкується неформально. Глава МВС Віталій Захарченко та керівник Державної податкової служби Олександр Клименко висунуті групою, близькою до старшого сина президента. Таким чином, всі ключові силові структури сьогодні перебувають під прямим контролем президента і очолюються людьми, близькими або до президента, або до його старшого сина», - заявив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Ігор Калінін працював в органах КДБ СРСР з 1984 року. З 1992 по 2002 рік викладав у Національній академії СБУ. З 2002 по 2005 рік обіймав посаду начальника Центру спеціальної підготовки Головного управління «А» СБУ. З квітня 2010 року працював начальником Управління держохорони. Учасник бойових дій в Афганістані. Кандидат військових наук за спеціальністю «Розвідка та іноземні армії». !zn

Читайте також:

Янукович офіційно представив генералам СБУ нового керівника (фото)


А нашого - на ФСБ? Замість генерала армії бізнесу - військовий розвідник