"Новий фараон": Президент Єгипту заборонив оскаржувати свої рішення

23 листопада 08:04

Чергова внутрішньополітична криза назріває в Єгипті. Президент Мухаммед Мурсі розширив свої повноваження, опозиція звинуватила його в державному перевороті.

 

Президент Єгипту Мухаммед Мурсі видав «Закон про захист революції», який наділяє главу держави небувалими повноваженнями. Опозиція сприйняла президентський указ з обуренням, звинувативши Мурсі у спробі державного перевороту та узурпації влади.

«Мурсі узурпував всю державну владу і проголосив себе новим єгипетським фараоном», - написав у Twitter ліберал, екс-глава МАГАТЕ Мохамед ель-Барадей.

Зокрема, згідно з новим законом, усі рішення Мурсі, прийняті до нових парламентських виборів, оскарженню не підлягають і не можуть бути скасовані.

Окрім того, судові органи не зможуть розпускати верхню палату парламенту і Конституційну комісію, яка розробляє новий основний закон країни.

Проти таких майже необмежених повноважень виступила не тільки опозиція, але і судді. Вперше в історії країни Конституційний суд Єгипту готується винести президенту імпічмент. Цю пропозицію вже підтримали сотні тисяч людей - в основному, ті, хто в січні 2011 року боровся на площі Тахрір за повалення колишнього лідера Хосні Мубарака.

Рішення Мурсі стало приводом для нових мітингів. Як очікується, після п'ятничної молитви 23 листопада на вулиці найбільших міст вийдуть сотні тисяч людей.

Нагадаємо, в січні 2011 року єгипетська революція повалила президента Хосні Мубарака. Влітку 2012 року відбулися вибори нового президента. Мурсі, висунутий кандидатом асоціацією «Брати-мусульмани», здобув перемогу у другому турі. !zn

Читайте також:

Колишній єгипетський диктатор Мубарак уникнув повішення

Президент Єгипту повернув собі повноваження і змістив вище армійське керівництво

Мубарак впав у депресію після перегляду інавгурації нового президента Єгипту

Новий президент Єгипту має намір переглянути мирний договір з Ізраїлем