Новим послом у Білорусі стане екс-міністр оборони Михайло Єжель

13 лютого 15:42

Єжель, чия діяльність на посаді голови Міноборони супроводжувалася корупційними скандалами, сьогодні очікує призначення на посаду посла у Білорусі - країні, яка є для багатьох інших держав майданчиком для експорту та продажу зброї.

 

Україна відправила запит на отримання агремана (попередньої згоди - ред.) на призначення Михайла Єжеля новим послом України у Республіці Білорусь. Про це ZN.UA стало відомо від високопоставленого джерела в уряді.

Варто відзначити, що запит на агреман є однією зі стадій процесу призначення голови дипломатичного представництва і ще не означає 100%-го призначення Єжеля послом.

Як відомо, на даний момент місце надзвичайного і повноважного посла України в Білорусі вільне: 26 листопада 2012 року президент Віктор Янукович звільнив з цієї посади Віктора Тихонова, у зв'язку з обранням його народним депутатом за результатами виборів у Верховну Раду у жовтні минулого року.

Тихонов був призначений послом України у Білорусі 22 серпня 2011 року. Раніше він обіймав посаду віце-прем'єр-міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ.

До Тихонова посаду посла України в Білорусі займав Роман Безсмертний (з лютого 2010-го по червень 2011 року). Коментуючи ZN.UA кандидатуру Єжеля, Безсмертний відзначив погіршення професіоналізму послів в цій країні.

"Це можна розглядати як елементарне працевлаштування. Або це може бути спроба вирішити певні питання... Важко судити про таке призначення, оскільки не відомо, які завдання перед Єжелем ставить президент...", - зазначив Безсмертний.

На питання, чи можна розцінювати це призначення як посилення військової співпраці з Білоруссю, Безсмертний в цілому відповів ствердно: "Одна з частин українсько-білоруського співпраці дійсно стосується військово-промислового комплексу. У цій сфері є що робити".

Що стосується сприйняття Єжеля у самій Білорусі, Безсмертний оцінює можливу реакцію на таке призначення як позитивну.

"Для Білорусі, майже воєнізованої країни, Єжель - це дуже добре. Чоловік, який ходить "від огорожі до обіду" - там апріорі буде сприйматися позитивно", - говорить політик.

Нагадаємо, Михайло Єжель з березня 2010 року до лютого 2012 року обіймав посаду міністра оборони України. До цього Єжель займав посаду головного інспектора Міністерства оборони. З 2001 по 2003 рік Єжель головнокомандуючим військово-морських сил України, звільнений у запас станом здоров'я.

На даний момент Михайло Єжель обіймає посаду радника президента, на яку був призначений указом глави держави майже рік тому, 24 лютого 2012 року.

Вся діяльність Єжеля на посаді глави Міноборони супроводжувалася корупційними скандалами.

Як зокрема повідомляло ZN.UA, в центрі скандалу він опинився, коли намагався провести через Кабмін проект постанови про передачу землі під Києвом на потреби АП, Кабміну і власне Міноборони. Документом пропонувалося 60 га земель міністерства під Києвом поділити на ділянки по 20-30 соток під будівництво котеджів. Ініціатива Єжеля не була підтримана, а міністр фінансів Валерій Хорошковський назвав виділення 60 га "розпилом".

Крім того, також мова йшла про порушення при оренді військового майна, харчуванні солдатів, проведенні тендерів на закупівлі обладнання, розтраті бюджетних коштів тощо. На підставі журналістських розслідувань про зловживання в армії Генеральна прокуратура порушила низку кримінальних справ.

Докладніше про зловживання у Міністерстві оборони читайте у спецпроекті "Дзеркала тижня" "Худі солдати, повні кишені".

Зазначимо, що Білорусь для багатьох країн є майданчиком для експорту зброї, що виводить її на досить високі місця у світових рейтингах продажу зброї (зокрема, рейтинг SIPRI - Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу). !zn

Читайте також

Єжелю не дозволили віддати під котеджі 60 га земель Міноборони

Кабмін розповів Єжелю, що його нова схема живлення - теж корупційна

Міноборони викинуло 20 млн на контрабандний непрацюючий томограф

Лукашенко зрозумів, що опинитися в щасливому демократичному майбутньому білорусам заважає психологія