Нобелівську премію миру присудили Європейському союзу

12 жовтня 09:23

Європейський союз отримав Нобелівську премію миру за «історичну роль в об'єднанні Європи». Правозахисники, що претендували на неї, залишилися без нагороди.

 

Нобелівська премія миру за 2012 присуджена Європейському союзу. Лауреата оголосив в Осло Норвезький нобелівський комітет.

Премія присуджена за «історичну роль в об'єднанні Європи».

«ЄС впродовж 60 років здійснював внесок у просування миру і примирення, демократію і захист прав людини в Європі», - повідомив глава колегії, визначальною лауреата, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд.

ЄС, за його словами, «допоміг перетворити Європу з континенту війни на континент миру». «ЄС відновив Європу після Другої світової війни і привніс стабільність у колишні комуністичні країни після падіння Берлінської стіни у 1989 році», - зазначив він.

У списку був 231 кандидат, у тому числі 43 громадських та міжнародних організації.

Серед реальних кандидатів на премію миру була лідер української опозиції Юлія Тимошенко, яка зараз перебуває у в'язниці.

На неї також претендували афганський борець за права людини і права жінок Сіма Самар, єгиптянка Меггі Гобран, яку називають Матір'ю Терезою з Каїра, а також кубинський лікар Оскар Еляс Біскет Гонзалес, борець за права людини, який відсидів у в'язницях 9 років.

Премія присуджується з 1901 року і є найвідомішою і найавторитетнішою міжнародною нагородою в галузі суспільно-політичної та гуманітарної діяльності.

Сума нагороди в цьому році становить 8 мільйонів шведських крон (1,2 мільйона доларів США). Церемонія вручення нагороди пройде в Осло 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля - засновника п'яти Нобелівських премій, чотири з яких вручаються у Стокгольмі. !zn

Читайте також:

Тимошенко - третій кандидат на Нобелівську премію за версією букмекерів

Радіостанцію «Ехо Москви» висунули на Нобелівську премію миру