Низька явка в Румунії дозволила президенту Бесеску уникнути відставки

30 липня 05:00

За даними, які опублікували після завершення голосування найбільші соціологічні центри країни, відставку президента підтримали 86% виборців, проти висловилися лише 13%. Проте через низьку явку голосування може бути оголошено недійсним.

 

Спроба відправити президента Румунії Траяна Бесеску у відставку провалилася через низьку явку на референдумі. За попередніми даними, явка склала 44 відсотки населення при необхідних понад 50 відсотків.

"Румуни відкинули державний переворот, організований 256 депутатами на чолі з прем'єром Віктором Понтою і головою Сенату Кріном Антонеску. Сьогодні народ підтримав курс на Європу", - заявив Бесеску, коментуючи підсумки опитувань на виході з виборчих дільниць.

За даними, які опублікували після завершення голосування найбільші соціологічні центри країни, відставку президента підтримали 86 відсотків виборців, проти - 13 відсотків громадян. Проте через низьку явку, голосування може бути оголошено недійсним.

Тимчасово виконуючий обов'язки президента Румунії Крін Антонеску назвав головними причинами даної ситуації те, що голосування проходило в сезон відпусток, через що багато виборців його проігнорували. "Ми очікуємо офіційних результатів, які представить Центральне виборче бюро", - заявив Антонеску.

Імпічмент був ініційований лівоцентристською коаліцією. Вона звинуватила Бесеску, що представляє правоцентристські сили, у перевищенні повноважень.

На думку лівоцентристів, Бесеску втручався у діяльність різних установ, а також перевищив повноваження, активно проводячи політику жорсткої економії.

Уряд також звинуватив Бесеску в тому, що він призначав на ключові посади своїх політичних союзників.

Сам Бесеску стверджував, що став жертвою державного перевороту. Спочатку він закликав голосувати проти імпічменту, але потім його партія стала агітувати за бойкот референдуму. !zn

Читайте також:

Президенту Румунії оголосили імпічмент

Під Боком у Бесеску

Траян Бесеску: Входження Молдови до складу Румунії наблизить Україну до ЄС


Румунські військові вимагають відставки президента