Німецькі експерти: Арешт Тимошенко завадить підписанню угод України з Євросоюзом

09 серпня 13:40

Утримання під арештом колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко може у короткостроковій перспективі перешкодити підписанню запланованих угод України з Євросоюзом, впевнені німецькі експерти.

 

Німецькі експерти одностайні у своїй негативній оцінці наслідків арешту Тимошенко, проте аніскільки не здивовані таким розвитком подій. «Уряд ФРН, Франції, США, керівництво ЄС раніше вже висловлювали свою стурбованість тим, що стосовно Тимошенко застосовується, з їхньої точки зору, виборче правосуддя. А арешт - лише наступний логічний крок», - заявив в інтерв'ю Deutsche Welle Ніко Ланге (Nico Lange), керівник київського представництва німецького фонду імені Конрада Аденауера.

Арешт і суд над Тимошенко, на думку німецького політолога Андреаса Умланда (Andreas Umland), цілком можуть загальмувати процес зближення України і Європейського Союзу. Зокрема, він не виключив, що буде відкладено підписання угоди про асоційоване партнерство між Україною та ЄС, «у разі якщо у Брюсселі виникне враження, що юстиція використовується нинішнім керівництвом країни для придушення опозиції».

У той же час професор Герхард Сімон (Gerhard Simon) з Боннського Інституту політичних наук та соціології запропонував не поспішати з висновками, зауваживши, що через півроку умови для ведення переговорів можуть змінитися. «Я не думаю, що в кінцевому рахунку місцезнаходження Тимошенко - арешт або свобода - буде вирішальним у підписанні угоди про асоційоване членство. Фактор Тимошенко навряд чи стане визначальним у відносинах між Євросоюзом та Україною», - зауважив Герхард Сімон. При цьому політолог не виключив, що Тимошенко буде посаджено на кілька років до в'язниці. «Але що тоді робити Брюсселю - відмовлятися від угоди з України? Невже це буде єдино вірним рішенням? - запитав Сімон. - Порівняйте ситуацію з Білоруссю. Євросоюз ось вже роки проводить політику бойкоту Мінська і не зміг домогтися ані найменшої демократизації країни».

Разом з тим Герхард Сімон вважає, що ЄС вчинить правильно, якщо буде вимагати припинити «політичний» процес над Тимошенко. «Цю справу треба обговорювати не в суді, а в парламенті», - сказав Сімон.

Україна повинна зараз визначитися, чи дійсно вона хоче зближення з ЄС, додає Ніко Ланге. Керівництво країни неодноразово заявляло про намір інтегруватися в Євросоюз, так що українська влада, на його думку, має навчитися миритися з тим, що Брюссель буде піддавати критиці порушення прав людини.

З іншого боку, не варто забувати і про те, що дійсно невигідний для України газовий договір тодішній прем'єр-міністр країни Тимошенко підписувала не тільки під тиском з боку Росії, але і з боку Євросоюзу, який вимагав якнайшвидшого вирішення газової суперечки між Москвою і Києвом, зауважив Андреас Умланд.

На думку Ніко Ланге, найсумніше у цій ситуації те, що боротьба чинного президента Януковича проти колишньої влади і «політичний процес» над Тимошенко ведуть до поляризації населення країни, тоді як «найважливішим завданням має бути зараз консолідація заради проведення необхідних реформ».