Німеччина закриє дипмісії в мусульманських країнах

14 вересня 08:23

Через можливі акції протесту проти фільму «Невинність ісламу», МЗС Німеччини ухвалив рішення тимчасово закрити посольства в низці мусульманських держав.

 

МЗС Німеччини закриє посольства в низці мусульманських держав. Це рішення пов'язане з можливими акціями протесту проти фільму «Невинність ісламу», знятого групою американців. За даними видання, закриються дипмісії ФРН у північноафриканських країнах, а також в Афганістані і Пакистані.

На даний момент влада Німеччини вирішила закрити посольства тільки на п'ятницю, 14 вересня, побоюючись демонстрацій після традиційної п'ятничної молитви. В офісах німецьких організацій і фондів рекомендовано посилити заходи безпеки. Також на посилений режим несення служби перейшов бундесвер в Афганістані.

- YouTube відмовився видаляти фільм про пророка Мухаммеда, що спровокував напади мусульман на посольства США

Міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле висловив заклопотаність нападами на американські посольства в Лівії, Ємені, Єгипті та інших мусульманських країнах. Він закликав місцеву владу встановити безпеку для дипломатів. Міністр також зазначив, що розуміє обурення віруючих з приводу фільму, але підкреслив, що це не є виправданням для насильства.

Протести проти американського фільму почалися у вівторок, 11 вересня, після того, як на єгипетському телебаченні показали кілька епізодів звідти. Потім вони потрапили на YouTube і поширилися по різних країнах мусульманського світу.

11 вересня ісламісти напали на посольство США в Каїрі, а потім того ж дня розстріляли з гранатомета і спалили американське консульство у Бенгазі. В результаті був убитий посол США у Лівії, а також три співробітника дипмісії. 13 вересня в Ємені протести проти антиісламського фільму призвели до загибелі чотирьох осіб, під час нових демонстрацій у Каїрі постраждали близько 200 осіб. Також ісламісти влаштували акції протесту в Ірані, Іраку, Ізраїлі, Йорданії, Судані та Тунісі.

13 вересня через загрозу теракту було евакуйовано американське посольство у Берліні. Тривога виявилася помилковою, проте місцеві дипломати і німецька поліція заявили, що в нинішній ситуації ставляться до будь-яких попереджень серйозно. Німецькі націоналісти з організації Pro Deutschland анонсували публічний показ фільму «Невинність ісламу» в Берліні. !zn

Читайте також:

В ісламських країнах прокотилася хвиля антиамериканських виступів: демонстранти палять прапори США і штурмують посольства (ВІДЕО)

У Каїрі сотні мусульман, розгніваних американським фільмом про іслам, штурмували посольство США

У Лівії ісламісти в річницю теракту 9/11 вбили посла США (ВІДЕО)