Найімовірніший кандидат у радники Трампа по Росії буде критикувати як Москву, так і Київ – думка

19 березня 08:01

На ставлення політичної еліти Вашингтону до України впливають проблеми з корупцією та десятки взятих, але невиконаних Києвом обіцянок.

 

Найбільш ймовірний кандидат на посаду головного радника президента США з питань Росії Фіона Хілл в разі свого призначення буде займати жорстку позицію як по відношенню до Росії, так і по відношенню до України, пише у своїй статті для DT.UA Наталка Пісня.

Автор вказує, що Хілл - колишній офіцер розвідки, яка захистила в Гарварді дві наукові ступені, обидві з яких стосувалися вивчення Радянського Союзу та його спадщини. На момент виборів у США вона очолювала одну з найбільш демократичних за духом і напрямом аналітичних структур США – Інститут Брукінгса.

Хілл жорстко ставиться до російського керівництва, але поважає Путіна як гідного супротивника. У той же час, на її ставлення до України впливають проблеми Києва з корупцією і реалізацією реформ.

"Вона - самостійний, жорсткий і некомандний гравець. Від неї навряд чи варто чекати м'якості до Росії, чи ініціювання курсу на потепління відносин з Кремлем. Так само, як і поблажливості до України, насамперед, через корупцію і десятків узятих, але невиконаних Києвом обіцянок. "Україна говорить охоче, та робити не хоче" - вільний переклад розповсюдженого у Вашингтоні вислову "Ukraine talks the talking, but not walks the walking", - констатує автор.

Тим не менше, найближчим другом Хілл протягом багатьох років залишається один з директорів Брукінгсу, екс-посол США в Україні Стівен Пайфер, який став одним з найпомітніших адвокатів України у Вашингтоні.

"Дружба з Пайфером дає примарну, але все ж надію на те, що за Київ на найвищому рівні є кому попросити. За умови, що Київ припинить бути просто прохачем", - уклала Пісня.

Раніше повідомлялося, що Фіона Хілл - старший дослідник Інституту Брукінгса, яка неодноразово критикувала агресивну поведінку Москви, може стати головним координатором Білого дому з питань Європи і Росії.

Хілл працювала у Національній розвідувальній раді США з 2006 до 2009 року. Таким чином, вона працювала в адміністрації республіканця Джорджа Буша-молодшого і демократа Барака Обами. Вона тривалий час вивчала політику Володимира Путіна. У 2013 році вона видала книгу про російського президента під назвою "Путін: оперативник в Кремлі".

Детальніше про політичні погляди та професійні якості Хілл читайте у статті Наталки Пісні "Нічого особистого" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".