Навіть НАТО чекає від України вирішення проблеми політичного переслідування в судах

22 лютого 18:07

Партнерство в рамках НАТО повинно базуватися на цінностях, включаючи принципи демократії, верховенства права, прав людини.

 

НАТО чекає від України вирішення питань, які викликають у союзників реальну стурбованість, зокрема, проблеми політично мотивованого правосуддя.

Про це заявив генеральний секретар альянсу Андерс Фог Расмуссен на прес-конференції у п'ятницю, 22 лютого, у Брюсселі після закінчення засідання міністрів оборони, в рамках якого також відбулося засідання Комісії Україна-НАТО за участю міністра оборони України Павла Лєбєдєва.

"Наше партнерство базується на цінностях, включаючи принципи демократії, верховенства права, прав людини. Союзники з НАТО вже чітко висловили свою стурбованість у зв'язку з вибірковим застосуванням правосуддя, яке представляється політично мотивованим переслідуванням в Україні. Ці питання - реальна стурбованість союзників і мають велику важливість у нашому партнерство з Україною. Ми чекаємо, щоб Україна вирішила ці питання, тому що ми хочемо сильні відносини з сильною Україною", - заявив він.

- Історичний момент України: як він може бути втрачений

Він зазначив, що союзники з НАТО віддані тому, щоб зробити "наше партнерство сильнішим і підтримувати Україну в секторі безпеки і оборони, з тим, щоб зробити його більш сучасним, краще керованим".

Крім того, Расмуссен високо оцінив участь Києва в операціях НАТО, повідомивши, що приєднавшись до антипіратської операції "Морський щит", Україна стала першою країною-партнером НАТО, яка бере участь в антипіратській операції.

Відповідаючи на питання про можливе повернення України до питання про членство в альянсі, генсек організації послався на рішення саміту НАТО в Бухаресті про те, що Україна і Грузія будуть членами альянсу, коли вони будуть готові. "Це рішення залишається чинним. Україна сама для себе буде вирішувати, як розвивати свої відносини з НАТО. Але ми повністю поважаємо політику не приєднання", - сказав Расмуссен.

При цьому він висловив надію на подальше плідне співробітництво з Україною, про що раніше заявило українське керівництво. !zn

Читайте також:

Євросоюз підпише асоціацію з Україною після припинення політичних переслідувань

Янукович пообіцяв шукати компроміс із Тимошенко і Луценком

Опозиція на саміті Україна-ЄС підніме питання про лікування Тимошенко за кордоном