Наступного тижня Вищий спецсуд може звільнити Луценка - адвокат

29 березня 13:41

Касаційний суд, який відбудеться наступного тижня, може скасувати вирок Юрію Луценку і повернути справу на повторний розгляд, при цьому звільнивши екс-голову МВС з-під варти.

 

Адвокат Валентина Теличенко вважає, що Вищий спецсуд має кілька можливостей звільнити Юрія Луценка від відбування покарання.

На її думку, рішення у справі Луценка або підтвердить наміри України щодо євроінтеграції, або поховає останні надії на те, що в листопаді у Вільнюсі Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано. "Очевидно, красномовним сигналом українського бажання асоціюватися з ЄС було б скасування вироку. Але навряд чи це відбудеться, думаю, на це ніхто не розраховує", - сказала Теличенко.

Однак, за її словами, є кілька варіантів рішення касаційного суду, які, хоча і не виправдали б Луценка, але дали б правові підстави звільнити його з-під варти.

"Касаційний суд може скасувати вирок і повернути справу на повторний розгляд. Підстави для такого рішення є - адже, розглядаючи справу Луценка, суди нижчих інстанцій відмовили у задоволенні клопотань підсудного і його захисту і не допитали заявлених свідків", - вважає Теличенко.

На її думку, ці порушення є настільки істотними, що вони рано чи пізно призведуть до скасування вироку.

"Розумніше було б не чекати рішення Європейського суду, а виправити все національним інструментом - рішенням касаційного суду. А скасувавши вирок, касаційний суд мав звільнити Луценка з-під варти, оскільки арешт як запобіжний захід стосовно Луценка вже був визнаний Європейським судом незаконним і політично мотивованим", - сказала вона.

"Цей крок став би вигідним для влади ще й тому, що позбавляє Луценкоа можливості вже зараз звертатися до Європейського суду через порушення його права на справедливий суд, бо в цьому випадку національні інструменти залишилися б не вичерпані", - вважає адвокат, який представляє інтереси Луценка в Євросуді.

Крім того, касаційний суд може не скасовувати вирок, але звільнити Луценка від відбування покарання умовно, враховуючи особу засудженого, його стан здоров'я і визнавши можливим "виправлення без відбування покарання".

"Не можна не бачити того факту, що інфекція гепатиту в організмі, діабету другого типу, букет інших захворювань і вже відбута частина покарання - достатні підстави для звільнення. Тим більше, що на кону - перспектива відносин з Європою", - вважає адвокат.

Вона також зазначила, що якщо Європа сьогодні соромливо говорить про "вибіркове правосуддя" в Україні, насправді, ні про яке правосуддя не йдеться.

Всі зрозуміли, що українські суди - і насамперед касаційної інстанції - діють під тиском і у відповідності з вказівками з Банкової: вони почали виносити настільки абсурдні рішення, які компрометують самих суддів, не залишає сумніву - з доброї волі або тільки заради матеріальної винагороди судді б так не ганьбилися б", - сказала вона. !zn