Наступний раунд переговорів щодо іранської ядерної програми призначено на 23 травня

15 квiтня 09:30

Сторони позитивно оцінили підсумки зустрічі іранської делегації з представниками п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччини - з проблем, що пов'язані з ядерною програмою Тегерана.

 

Іран і група «5+1» (постійні члени РБ ООН - США, Великобританія, Франція, Китай, Росія - плюс Німеччина) домовилися провести наступний раунд переговорів про майбутнє іранської ядерної програми 23 травня в Багдаді.
Про це повідомила глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Кетрін Ештон.
За її словами, перший раунд переговорів між Іраном і групою «5+1», що завершився 14 квітня в Стамбулі, був «конструктивним».
Позитивно відгукнулися про підсумки переговорів і в США. Заступник радника з національної безпеки президента США Бен Родес заявив, що це стало «першим позитивним кроком».
Іранська сторона також задоволена результатами зустрічі. «На переговорах було відзначено прогрес, були розбіжності в думках, але й були важливі моменти, в яких ми погодилися», - сказав головний парламентер Тегерана, секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі. Крім того, він висловив сподівання, що наступний раунд переговорів буде більш плідним.
Зустріч у Стамбулі пройшла на тлі посилення тертя між Іраном і країнами Заходу, які підозрюють, що Тегеран має намір створити ядерну зброю під прикриттям мирної ядерної програми. Іран заявляє, що його наміри носять виключно мирний характер. Однак ООН, Європейський Союз, США і багато інших держав ввели проти Ірану жорсткі санкції. !zn
Читайте також: