"Народна самооборона": У колонії Луценка змушували відмовитися від лікування й операції

27 грудня 08:43

Юрій Луценко написав заяву на лікування у приватній клініці. Прес-секретар "Народної самооборони" повідомила, що адміністрація колонії намагалася цього не допустити. Однак, імовірно, прооперувати Луценка можуть вже після Нового року.

 

Адміністрація Менської колонії вимагала від ув'язненого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка відмовитися від лікування і операції.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла прес-секретар "Народної самооборони" Лариса Сарган.

За її словами, 26 грудня адміністрація колонії № 91 та начальниця медичної частини колонії Світлана Волкова вимагали від Луценка підписати акт відмови від лікування і операції, рекомендованої колегією лікарів, які оглянули Луценка 17 грудня.

"Вимагаючи підписати акт відмови від лікування або погодитися на обстеження в Чернігівській обласній лікарні, тюремники не очікували згоди Луценка на операцію. Однак Луценко написав заяву, але виключно на лікування в приватній клініці "Оберіг", яка погодилася лікувати, провести операцію, і головне - утримувати його на післяопераційний період, що дуже важливо через складність операції, яку йому повинні зробити", - повідомила Сарган.

Вона підкреслила, що пенітенціарна служба не має права відмовити екс-міністру у лікуванні у тій клініці, яку він обрав.

"Луценко за законом має право звернутися до будь-якого лікаря у будь-яку клініку за свій рахунок. Це встановлено законом. Тож ми сподіваємося, що пенітенціарна служба вже нарешті повинна на це погодитися", - зазначила вона.

Відповідаючи на питання, коли може відбутися операція, Сарган припустила, що це може відбутися вже після Нового року.

Раніше лікарі Чернігівської обласної лікарні, де обстежували Луценка, діагностували у нього в кишечнику поліп і рекомендували видалити його хірургічним шляхом.

Як повідомили представники пенітенціарної служби, Луценко відмовився від поліпектомії (видалення поліпа) і був етапований назад в Менську колонію, оскільки підстав для його подальшого перебування в стаціонарі не було.

Тюремні лікарі в свою чергу заявили, що у екс-глави МВС відсутні важкі захворювання, а більшість діагнозів, які приписують Луценку його адвокати, є вигаданими.

26 грудня Державна пенітенціарна служба заявила, що Луценко висловив бажання провести медичну маніпуляцію, від якої раніше нібито відмовлявся. Як зазначили в ДПтСУ, зараз це питання керівництво колонії погоджує з медиками. !zn

Читайте також:

«Батьківщина» звинуватила Януковича в намірі фізично знищити Луценка

Суд може достроково звільнити Юрія Луценка

Лікарі вважають, що Луценку не потрібна операція і радять сісти на дієту