На виборах у Франції більшість голосів отримали соціалісти

11 червня 04:50

У країні пройшов перший тур парламентських виборів. Соціалісти разом зі своїми союзниками, «Зеленою партією», набрали близько 40 відсотків голосів.

 

Соціалістична партія Франції, за попередніми даними, отримала більшість голосів в ході першого туру парламентських виборів, який відбувся у неділю, 10 червня. Соціалісти разом зі своїми союзниками, «Зеленою партією», набрали близько 40 відсотків.

Партія колишнього президента Франції Ніколя Саркозі «Союз за народний рух» (UMP) отримала 35 відсотків голосів. Націоналістичний «Національний фронт» на чолі з Марін Ле Пен - майже 14 відсотків.

Комуністичний «Лівий фронт» підтримали сім відсотків голосуючих.

Явка на виборах склала близько 60 відсотків.

За підрахунками соціологів, представники партій лівого спрямування отримають від 289 до 368 місць у 577-місцевому французькому парламенті.

Для перемоги у першому турі один з претендентів має набрати абсолютну більшість голосів. В іншому випадку буде потрібен другий тур, який відбудеться 17 червня. У нього виходять або два кандидати, що набрали найбільше число голосів, або всі претенденти, за яких проголосувало не менше 12,5% внесених у виборчі списки громадян. Переможець другого туру обирається простою більшістю.

Після перемоги Олланда на президентських виборах його Соціалістична партія прагне зміцнити свої позиції, завоювавши для глави держави більшість у парламенті. Очікується, що соціалістам без проблем вдасться обійти свого головного суперника - «Союз за народний рух», який фактично залишився обезголовленим після поразки Ніколя Саркозі. Однак багато що для президента і його соратників залежить від того, чи вдасться Соцпартії і її прихильникам - «зеленим» - отримати абсолютну більшість у нижній палаті, або ж для цього доведеться блокуватися з «Лівим фронтом», що вимагатиме низки поступок і ускладнить виконання передвиборчих обіцянок. !zn

Читайте також:

Французькі міністри на першому засіданні урізали собі зарплату на 30%


Олланд назвав ім'я нового прем'єр-міністра Франції

Олланд вступив на посаду президента Франції (відео)