На думку Шустера, стосунки України і ЄС європейців не торкаються

05 листопада 06:05

Питання стосунків між Україною і Європейським Союзом - внутрішньополітична дискусія.

 

Про це заявив автор і ведучий програми "Шустер Live" Савік Шустер, у відповідь на лист глави представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшери.

"Сподіваюся, ви погодитеся, що взаємини між Україною і Європейським Союзом (ЄС) ускладнилися через суд над лідером опозиції Юлією Тимошенко і особливо загострилися після звинувачувального вироку", - відзначив журналіст.

"Лідери і Парламент ЄС зробили різкі і недвозначні заяви на адресу української влади. Ми ці заяви цитували в нашій програмі. Ми вважаємо, що, передусім українці, а головне, українські політики мають визначитися щодо ЄС, а значить це - внутрішньополітична дискусія", - уточнив Шустер.

"Моє питання: "Чи має право ЄС нав'язувати свої правила Україні?" адресоване українським політикам - владі і опозиції, і українцям. Якщо судити за підсумками наших двох програм, 14 і 21 жовтня, про які ви згадуєте у своєму листі, українці свій вибір зробили і цей вибір - європейський. Зараз справа за політиками", - вважає автор програми.

Шустер відзначив, що в п'ятницю стало відоме, що саміт УКРАЇНА-ЄС відбудеться в понеділок, 19 грудня.

"Поза сумнівом, наша програма в п'ятницю, 23 грудня, буде присвячена підсумкам саміту. Ми вже сьогодні запрошуємо вас на цю програму", - додав журналіст.

Як повідомлялося, Тейшейра попросив телеведучого надати йому можливість представити позицію ЄС в його телешоу.

"Мене здивувало, що позиція Європейського союзу у ваших дискусіях не була представлена відповідним легітимним представником ЄС. Таким чином, в студії не було нікого, хто б міг компетентно пояснити позицію ЄС", - заявив він.