МЗС закликає не прирівнювати до підсобників нацизму тих, хто боровся за свободу України

28 листопада 14:47

Українські дипломати пояснили, чому не підтримали резолюцію Росії про неприпустимість героїзації нацизму, прийняту на Генеральній асамблеї ООН.

 

МЗС України заявив, що виступає проти героїзації нацизму, але дотримується більш зваженого підходу до розгляду таких делікатних питань в ООН.

Зокрема, коментуючи резолюцію ООН, у МЗС закликали не прирівнювати до підсобників нацизму тих, хто боровся за свободу і незалежність України.

«Деякі зарубіжні політики хотіли б прирівняти до підсобників нацизму тих, хто в украй важких історичних умовах боровся за свободу і незалежність України. Українське суспільство не сприймає такі спрощені підходи», - зазначив начальник департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Він зазначив, що Україна, як і більшість інших країн-учасниць антигітлерівської коаліції, що також не підтримали цей документ, просить більш виважено ставитись до таких делікатних питань історії.

«При цьому українська держава однозначно виступає проти спроб героїзації нацизму, як і сталінізму», - підкреслив Волошин.

За його словами, проект відповідної резолюції тривалий час викликав суперечки в ООН, і українські дипломати послідовно працювали над розробкою такого тексту документа, який би влаштував усіх учасників антигітлерівської коаліції.

Нагадаємо, 26 листопада у Нью-Йорку на засіданні третього комітету Генасамблеї ООН з ініціативи Росії була прийнята резолюція «Героїзація нацизму: неприпустимість певних видів практики, які сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії і пов'язаної з ними нетерпимості»

За резолюцію проголосувало 120 держав, проти - 3 (США, Канада і Маршаллові острови), 57 країн (у тому числі й Україна) при голосуванні утрималися.

Пізніше МЗС РФ розповсюдив повідомлення, в якому зазначив, що «шкода, що така і позиція України, яка воліла в черговий раз утриматися від осуду героїзації нацизму і від того, щоб вшанувати пам'ять полеглих у боротьбі з цим злом». !zn

Читайте також:

Волинські регіонали одноголосно проголосували за визнання ОУН-УПА стороною, що воювала за Україну

У Росії до річниці початку війни видали двотомник про українських націоналістів

Норман М.Наймарк: «І Сталін, і Гітлер винні у злочинах геноциду»