МЗС України закликав Європу посилити боротьбу з тероризмом

25 липня 05:21

Терористичні атаки у Норвегії не мають виправдання. Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

 

За його словами, українське головування в Комітеті міністрів Ради Європи рішуче засуджує терористичні атаки у Норвегії.

«Такі огидні атаки не мають виправдання. Настільки варварські акти не можуть розглядатися інакше, як прямий виклик сім'ї народів Ради Європи через їх очевидну загрозу для загальноєвропейських демократичних цінностей», - вважає К.Грищенко.

Він зазначив, що головування у Комітеті міністрів Ради Європи знову підтверджує тверду рішучість боротися проти всіх форм тероризму і екстремізму.

К.Грищенко також підкреслив, що українське головування закликає держави-члени Ради Європи активізувати зусилля щодо запобігання і протидії тероризму і екстремізму шляхом зміцнення співробітництва і повної реалізації відповідних конвенцій міжнародних інституцій.

Нагадаємо, у Норвегії в результаті стрілянини на острові Утейя та вибуху в центрі Осло у п'ятницю загинуло, за останньою інформацією, не менше 97 осіб.

За даними норвезької поліції, стрілянину у молодіжному таборі на острові відкрив той самий чоловік, який організував кількома годинами раніше вибух у центрі Осло. Мова йде про 32-річного норвежця Берінга Брейвіка, який сповідує ультраправі погляди. За даними поліції, він діяв сам і не пов'язаний з міжнародними терористичними організаціями. Б.Брейвіку вже пред'явлено звинувачення.

Влада багатьох країн також різко засудила напади. Сполучені Штати виступили з заявою, в якій йдеться про «нелюдські акти насильства» в Осло, а голова Європейської Ради Херман ван Ромпей заявив про те, що він «глибоко вражений цими боягузливими актами, яким не може бути ніякого виправдання».

Президент Росії Дмитро Медвєдєв також висловив співчуття королю і прем'єр-міністру Норвегії у зв'язку з трагедією на острові Утейя і в Осло. «Ми рішуче засуджуємо ці жахливі злочини, яким немає, і не може бути ані пояснень, ані виправдань», - йдеться у співчутті російського президента.

Також Медвєдєв висловив упевненість, що організатори цих «нещадних і безглуздих злочинів будуть притягнуті до відповідальності і понесуть заслужене покарання».