МЗС сподівається підписати угоду про асоціацію з ЄС після виборів

23 серпня 14:47

У МЗС вважають, що майбутні вибори до Верховної Ради вплинуть на подальшу долю угоди про асоціацію з ЄС.

 

Міністерство закордонних справ України розраховує підписати угоду про асоціацію з ЄС до кінця поточного року, заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

"Ми дуже розраховуємо, що після того, як парламентські вибори пройдуть у відповідності до високих стандартів, до кінця року ми зможемо вийти на підписання угоди про асоціацію з ЄС", - сказав дипломат на конференції "Парламентські вибори в Україні та перспективи європейської інтеграції" 23 серпня в Києві.

Він додав, що саме майбутні вибори вплинуть на подальшу долю цього документа.

"Те, як пройдуть вибори, - це головний критерій, за яким Європарламент і Євросоюз будуть оцінювати наявність або відсутність в Україні демократії і наявність або відсутність умов для підписання угоди про асоціацію", - сказав Волошин.

Нагадаємо: 30 березня 2012 глави делегацій на перемовинах України і Європейського союзу парафували Угоду про асоціацію, включно з поглибленою і всеосяжною зоною вільної торгівлі. 19 липня представники України і Європейської комісії в Брюсселі парафували текст угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка є невід'ємною частиною угоди про асоціацію.

Однак у Європі сумніваються в готовності України до угоди. Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт за підсумками зустрічі з послом Швеції в Україні 12 червня в Стокгольмі написав у своєму блозі, що євроінтеграцію України зупинено, і подальший розвиток подій залежить від керівництва країни. При цьому він не зміг спрогнозувати подальший розвиток подій, підкресливши, що ключ до розв'язання цієї ситуації в руках української влади.

Однак українська влада вважає, що країна семимильними кроками рухається в Європу. Зокрема, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, «темпи просування України на шляху євроінтеграції не сповільнилися, а - навпаки - прискорилися». !zn

Читайте також:

Кваснєвський: Ситуація в Україні ще складніша, ніж у 2004 році

Янукович пообіцяв скористатися паузою у відносинах з ЄС для «будівництва Європи всередині країни»

Польща назвала загрозою для подальшого зближення з ЄС внутрішню ситуацію в Україні

МЗС запропонував Брюсселю визначитися, де б він хотів бачити Україну