МЗС здивований реакцією США на позбавлення українських опозиціонерів депутатських мандатів

06 березня 22:53

Український МЗС наполягає на тому, що позбавлення Власенка депутатського мандата знаходиться виключно в юридичній площині.

 

У Міністерстві закордонних справ України здивовані заявою Держдепу США про те, що позбавлення Вищим адмінсудом Сергія Власенка депутатських повноважень є політично мотивованим.

У заяві МЗС наголошується, що крім Власенка ВАСУ також позбавив депутатського мандата Андрія Веревського з фракції Партії регіонів.

"У випадку з Власенком Колегія суддів Вищого адміністративного суду України дійшла до висновку, що викладені в позовній заяві обставини поєднання депутатських повноважень з адвокатською діяльністю є обґрунтованими...", - йдеться в повідомленні.

- Держдеп США назвав справу Власенка політично мотивованою

"Враховуючи це, ми здивовані спробою, зокрема, Державного департаменту США, давати політичні оцінки судовим рішенням і процесам, які лежать виключно в юридичній площині", - наголошується в заяві МЗС.

Українські дипломати також не залишили непоміченим "вибіркову увагу виключно до справи народного депутата від опозиції". "Це створює враження, що окремі іноземні політики допускають можливість уникнути відповідальності перед законом для представників опозиції", - підкреслили в МЗС.

"Ми закликаємо наших міжнародних партнерів утримуватися від необґрунтованих звинувачень на адресу законодавчої, виконавчої та судової влади України і сподіваємося на дієву підтримку зусиль щодо зміцнення основ верховенства права, здійснення комплексного реформування судової системи в Україні, а також реалізації курсу на європейську інтеграцію нашої держави", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, 6 березня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) позбавила депутатських повноважень народного депутата фракції "Батьківщина" Власенка.

Цим рішенням ВАСУ задовольнив позов голови Верховної Ради Володимира Рибака про дострокове припинення депутатських повноважень цього парламентарія.

Позов спікера парламенту до суду аргументувався сумісництвом Власенком депутатських повноважень і адвокатської діяльності.

Власенко виступає захисником екс-прем'єра України Юлії Тимошенко у низці справ. !zn

Читайте також:

Яценюк і Кличко назвали позбавлення Власенка мандата спецоперацією зі знищення опозиції

Вищий адмінсуд позбавив Власенка депутатських повноважень

Єврокомісар Фюле сумнівається, що позбавлення Власенка мандата - це європейський шлях