МЗС України сподівається, що Польща не визнає ОУН-УПА злочинною організацією

23 квiтня 14:56

У МЗС України порадили польському Сейму замість прийняття скандального законопроекту визначити загальний день примирення українців і поляків.

 

Можливе визнання сеймом Польщі ОУН-УПА злочинною організацією суперечить рівню взаємин між країнами. Про це на брифінгу повідомив в.о. директора департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс.

"Гіпотетичне ухвалення цього законопроекту не буде відповідати високому рівню польсько-українських відносин... Обидві сторони повинні докласти всіх зусиль, щоб уникнути політизації всіх питань двосторонніх відносин", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що за останні 20 років Польща і Україна є гарним прикладом того, як вирішуються суперечні питання.

Крім того, Перебийніс сказав, що МЗС висловлює надію, що такого роду питання не будуть політизуватися.

Також він зазначив, що раніше Верховна Рада запропонувала польському Сейму визначитися із загальним днем примирення українців і поляків.

- Як Москва відкрила ворота у пекло на Волині

Як відомо, 11 квітня в польському Сеймі був зареєстрований проект постанови, яким передбачається встановити 11 липня Днем пам'яті жертв геноциду, здійсненого ОУН і УПА у східних областях Польщі.

Проект документа передбачає засудження геноциду щодо польського населення, нібито скоєного УПА та іншими формуваннями українських націоналістів в 1939-1947 роках.

Поряд з цим проект постанови передбачає визнання ОУН, УПА, дивізії СС "Галичина" і української поліції, яка перебувала на німецькій службі, злочинними організаціями.

Посол України в Польщі Маркіян Мальський виключає, що парламентом Польщі буде прийнято дану постанову. !zn

Читайте також:

У Польщі хочуть визнати ОУН і УПА злочинними організаціями

Уроки двох репатріацій. У вересні 2004-го виповнюється 60 років з початку масштабного польсько-українського переселення

Українці і поляки під час Другої світової: невідомі сторінки історії

Як роблять "правду" про УПА

ОУН - між колабораціонізмом і опором нацистської Німеччини