Мовний законопроект Янукович підпише у серпні, - ПР

11 липня 05:24

Автор скандального законопроекту впевнений, що в серпні президент України підпише закон «Про основи державної мовної політики».

 

Фракція Партії регіонів запланувала проведення позачергової сесії Верховної Ради України в серпні, щоб домогтися передачі закону про мовну політику на підпис президенту. Віктор Янукович підтвердив свій намір підписати цей закон. Про це, виступаючи заявив автор скандального закону Вадим Колесніченко.

На його думку, поведінку спікера Верховної Ради Володимира Литвина продиктовано бажанням сподобатися виборцям на мажоритарному окрузі.

Щоб вирішити кризу, фракція Партії регіонів внесла подання до Конституційного суду з проханням роз'яснити, хто повинен підписувати законопроект у разі, якщо спікер відмовляється це зробити.

Ще одне подання, подане фракцією ПР у КС, має прояснити, як повинен поводити себе парламент у випадку, коли спікер подав заяву про відставку. Його було подано після того, як Литвин відмовився підписати проголосовані зміни до регламенту, згідно з якими спікера можна відправити у відставку простою більшістю відкритим голосуванням.

«Ми вважаємо, що Конституційний суд розгляне ці подання в прискореному порядку до початку серпня. У нас заплановано проведення позачергової сесії, щоб ми могли зібратися і домогтися того, щоб законопроект був підписаний і переданий на підпис президенту. З президентом у нас була відкрита відверта розмова, і він підтвердив, щоб права людини були захищені, і він зробить все від нього залежне, щоб законопроект, проголосований у Верховній Раді, набув законної чинності», - сказав Колесніченко.

Джерело: Янукович безумовно підпише закон про мови

Раніше спікер українського парламенту Володимир Литвин запевнив, що за жодних обставин не підпише закон про мови.

Нагадаємо, Рада 3 липня прийняла в цілому скандальний закон, який розширює права російської мови в Україні.

Документ встановлює, що державною мовою є українська мова, але дозволяє використання регіональних мов і мов меншин, якщо кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, становлять 10 і більше відсотків від чисельності населення.

Опозиціонери, ряд експертів і громадських активістів переконані, що цей законопроект розширює сферу офіційного застосування російської мови, практично прирівнюючи її до державної.

На знак протесту п'ять опозиційних депутатів оголосили голодовування проти прийнятого парламентом закону.

Також 3 липня у Києві біля Українського дому відбулася масова бійка працівників спецпідрозділу «Беркут» з учасниками акції на захист української мови. Акція продовжилася і 4 і 5 липня. !zn

Читайте також:

МЗС порадив російському Первому каналу не лізти в чужі справи

Томенко не виключає, що акції протесту можуть охопити всю Україну

Литвин пообіцяв не підписувати закон про мови за жодних обставин

Верховна Рада ухвалила скандальний закон про мови (відео)