Москва досі не передавала Києву проект угод з модернізації Чорноморського флоту РФ

17 квiтня 13:31

Україна наполягає на підписанні двосторонньої угоди щодо модернізації російського флоту у Криму і російська сторона згодна з такими підходами.

 

На сьогоднішній день Росія не передавала українській стороні ніякого проекту угод з модернізації Чорноморського флоту РФ в Криму.

"За станом на сьогоднішній день такого проекту міжурядової угоди з боку РФ Українській стороні не надходило", - повідомив на брифінгу в середу в.о. директора департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, коментуючи звинувачення щодо того, що Київ затягує відповідні переговори.

Він додав, що Київ наполягає на підписанні двосторонньої угоди щодо модернізації російського флоту в Криму і російська сторона згодна з такими підходами.

"Якщо проект відповідної угоди буде нам надано - українська сторона його розгляне", - підкреслив представник МЗС.

Як повідомлялося, питання переозброєння було піднято російським міністром оборони Сергієм Шойгу на зустрічі з главою українського оборонного відомства Павлом Лебедєвим у Севастополі.

Згідно з чинною домовленістю між двома країнами, Росія і Україна уклали базовий договір про умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України у 1997 році, в ньому чітко обумовлені умови оренди російського флоту на території України, у тому числі зафіксована орендна плата в розмірі 98 млн доларів, а також термін перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 28 травня 2017 року.

Вже у квітні 2010 року президенти України і Росії підписали "харківські угоди", які продовжили термін перебування ЧФ РФ в Криму ще на 25 років після 2017 року) з можливістю його пролонгації ще на 5 років - до 2042-2047 років.

Однак існуюча юридична база не врегулює ряд проблемних питань, що стосуються перебування російського флоту на території України. Зокрема, Київ і Москва досі ведуть переговори з приводу узгодження порядку переміщень, пов'язаних з діяльністю підрозділів ЧФ РФ поза місцями їхньої дислокації, використання гідрографічних об'єктів у Криму, а також порядку модернізації російського флоту.

Єдиним досягненням за останній час у правовому врегулюванні питання перебування ЧФ РФ у Криму стало підписання документа, що врегулював взаємодію сторін у питаннях запобігання надзвичайним ситуаціям в населених пунктах у місцях дислокації підрозділів російського флоту.

Переговори щодо модернізації планувалося завершити ще в 2012 році. !zn

Читайте також:

Москва проігнорувала пропозиції Києва з ЧФ РФ і військової співпраці

Український МЗС вже шість днів знає про "раптові" навчання Росії в Чорному морі

Росія створить базу Чорноморського флоту у Новоросійську до 2020 року

Росія буде керувати угрупуванням своїх ВМФ у Середземному морі з території України