Московський патріархат заборонив вести політичну агітацію в своїх храмах (ВІДЕО)

29 серпня 16:01

Синод УПЦ (МП) звернувся до духовенства та вірян з роз'ясненням позиції щодо парламентських виборів, нагадавши, що Церква "не бере участі в політичній боротьбі, не веде агітації за ту чи іншу політичну силу, а її місія полягає в зовсім іншому". Також в УПЦ МП нагадали, що боротьбу за голоси громадян потрібно вести "гідними методами".

 

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) заборонив вести політичну агітацію в храмах і закликав вірян взяти участь у парламентських виборах 28 жовтня, нагадавши про необхідність "прозорої" передвиборчої кампанії.

Зокрема, синод УПЦ МП звернувся до духовенства та вірян з роз'ясненням позиції Церкви щодо парламентських виборів, повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

«У цей відповідальний період ми вважаємо за необхідне вкотре заявити, що Українська Православна Церква не є суб’єктом політичного процесу. Церква не бере участі в політичній боротьбі, не веде агітації за ту чи іншу політичну силу, того чи іншого кандидата. Місія Церкви полягає в іншому. Наш обов’язок - проповідувати вічні Євангельські цінності та докладати максимум зусиль для їх втілення в життя. Церква має преображати світ, вести людей до Бога, до вічного блаженства в Царстві Слави», - йдеться у зверненні.

- Голова українських греко-католиків закликав вірян не продавати свій голос на виборах

Синод УПЦ наголошує, що обов'язок державної влади полягає в забезпеченні вільного демократичного волевиявлення громадян під час виборів. Держава повинна гарантувати відкритий і прозорий виборчий процес, захистити громадян від усіх можливих спроб обмежити їх конституційне право на чесні вибори.


Церква повинна об'єднувати людей різних політичних переконань, і тому політичні гасла повинні завжди залишатися за церковним огорожею


Водночас Синод УПЦ вважає, що учасники виборів повинні вести боротьбу за голоси громадян гідними методами.

«Неприпустимі будь-який тиск на виборців, наклеп на своїх політичних опонентів, проголошення нездійснених обіцянок тощо. Кожен з нас несе відповідальність перед Богом не тільки за свої вчинки, але і за кожне сказане слово, особливо якщо це слово є публічним і звернено до всього суспільства», - підкреслюється у зверненні.

Синод ще раз нагадав єпископам і священикам Української православної церкви про неприпустимість політичної агітації з церковного амвона.

«Церква повинна об'єднувати людей різних політичних переконань, і тому політичні гасла повинні завжди залишатися за церковним огорожею. Ми вже неодноразово підкреслювали, що принципово засуджуємо так зване «політичне православ'я». І сьогодні ми знову закликаємо єпископат та духовенство стати на шляху всім спробам політизації церковного життя», - йдеться в документі.

У той же час Єпископат УПЦ (МП) закликав усіх віруючих Української православної церкви взяти участь у голосуванні:

«У день парламентських виборів ми повинні прийти на виборчі дільниці та віддати свій голос за тих, кого вважаємо найбільш гідними. Зробити свідомий і відповідальний вибір - це наш громадянський обов'язок. Обираючи ту чи іншу політичну силу, того чи іншого кандидата, нам слід не тільки прислухатися до політичних гасел, які голосно звучать у політичній рекламі, але, перш за все, враховувати досвід і професіоналізм кандидатів, вивчаюти їхні передвиборчі програми, уважно дивитися, якими методами вони ведуть політичну боротьбу».

Cинод УПЦ (МП) закликав єпископат, духовенство та мирян Української православної церкви «посилити свої молитви за майбутнє нашої держави». !zn

Читайте також:

Янукович пообіцяв розглянути клопотання глав церков про помилування Тимошенко і Луценка після судових процесів

Московський патріархат продовжує незаконно добудовувати свій храм біля Десятинної церкви (ФОТО)