Москаль хоче, щоб Пшонка порушив справи за регіональну мову

27 серпня 06:23

Москаль звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки з вимогою перевірити рішення низки облрад про надання російській мові статусу регіональної.

 

Політик Геннадій Москаль просить Віктора Пшонку перевірити рішення низки облрад про надання російській мові статусу регіональної.

"Я прошу перевірити рішення облрад на відповідність Конституції, де сказано, що порядок використання мов в Україні регламентується законами, а також на відповідність Європейській Хартії регіональних мов і мов меншин", - цитує звернення прес-служба депутата.

За його словами, є суттєві відмінності між ратифікованою Хартією та законом "Про основи державної мовної політики". Зокрема, у законі вказано мови, яких немає у Хартії - вірменську, ромську, караїмську, кримчацьку, русинську, ідиш, новогрецьку. У той же час, в самій Хартії вказано мови, яких не існує в природі - це єврейська і грецька.

Москаль також зазначає, що рішення згаданих облрад потрібно перевірити на відповідність самому закону "Ківалова-Колесніченка", оскільки в перехідних положеннях до нього містяться зміни до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", які дозволяють приймати рішення з цього приводу виключно сесіям сільських, селищних і міських рад.

"У перехідних положеннях нічого не сказано про можливість прийняття подібних рішень обласними радами, міською радою Севастополя, а також Верховною Радою Автономної Республіки Крим та Київською міською радою", - зазначив він.

Також необхідно виявити, на якій підставі Ізмаїльська міська рада відмовила болгарам у визнанні їхньої мови регіональною на території міста, зазначив Москаль.

"Прошу перевірити рішення цих органів і в разі порушення Конституції та законів винести прокурорські протести. А в разі наявності складу злочину - порушити кримінальні справи проти посадових осіб місцевого самоврядування за перевищення влади і службових повноважень", - сказав Москаль.

Як відомо, рішення про визнання російської мови регіональною на своїй території прийняли обласні ради Одеської, Запорізької, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської, Харківської, Луганської областей і міськрада міста Севастополя. !zn

Читайте також:

Київська влада займеться статусом російської мови у вересні


Влада блокує визнання всіх регіональних мов, окрім російської, - Москаль

Герман не вважає мовний закон проблемою: Будемо об’єднувати Україну на інших цінностях

«Регіонал» хоче англійську другою регіональною в Києві