Міжнародні правозахисники спростували офіційну версію загибелі Каддафі і опублікували шокуюче ВІДЕО

18 жовтня 09:06

До річниці смерті екс-глави Лівії Муаммара Каддафі міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch оприлюднила підсумки свого розслідування причин смерті лідера Джамахірії, його сина Мутассіма і групи їхніх прихильників.

 

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) до річниці вбивства в Лівії 20 жовтня 2011 року захопленого повстанцями лідера країни Муаммара Каддафі оприлюднила нові докази звірств революціонерів. У доповіді на 50 сторінках "Смерть диктатора: кривава помста у Сирті" зазначається, що лівійська влада не виконала свою обіцянку розслідувати обставини смерті глави Джамахірії, його сина Мутассіма і десятків страчених їхніх прихильників.

За даними HRW, після того як Каддафі і члени його конвою з півсотні машин були захоплені в полон, над ними жорстоко знущалися. 66 прихильників диктатора, затриманих разом з ним, були пізніше страчені. Дослідники з'ясували, що опозиціонери доставили пораненого сина Каддафі Мутассіма з Сирта в Місрату і там убили.

За словами директора з надзвичайних ситуацій в HRW Пітера Букеерта, результати розслідування ставлять під сумнів заяви нової влади про те, що Каддафі загинув нібито від випадкової кулі в перестрілці. Серед найсерйозніших доказів факту умисного вбивства повстанцями прихильників Каддафі - відео, зняте камерою мобільного телефону, на якому показані кадри знущань над полоненими. Їх посадили біля бетонної стіни, допитували, били і принижували, а потім розстріляли біля готелю Mahari в Сирті. За даними HRW, принаймні 17 затриманих, яких можна розглянути на ролику, були пізніше страчені.

Згідно з нормами міжнародного права, вбивство захоплених в полон вважається військовим злочином, і лівійська влада зобов'язана розслідувати його і покарати винних.

- ЗМІ з'ясували, хто зрадив і «замовив» Муаммара Каддафі


Група HRW знаходилася неподалік від місця взяття у полон Каддафі 20 жовтня 2011 року. Лідер Джамахірії був узятий в полон після того, як авіація НАТО завдала удару по кортежу автомобілів, з яким він намагався покинути Сирт. Тоді ж правозахисники відвідали місце бою і виявили тіла більше 100 убитих. Два дні потому представники HRW знайшли останки принаймні 53 людей біля готелю Mahari, у багатьох з них руки були зв'язані за спиною. Свідки розповіли, що родичі деяких страчених забрали тіла для похорону до приїзду правозахисників.

Крім того, правозахисники вивчили велику кількість відеозаписів, зроблених опозиціонерами на камери мобільних телефонів і викладених в інтернет. На деяких роликах відображено момент взяття в полон лівійського диктатора. Відеоматеріали показують, що глава Джамахірії був захоплений живим, стікаючим кров'ю - очевидно, він отримав велику рану голови від уламка гранати, кинутої його власними охоронцями, які намагалися чинити опір повстанцям. На одному з роликів видно, як повстанці волочать Каддафі по землі, а один з них завдає йому сильного удару багнетом по сідницях. У той же день було оголошено про смерть полковника в госпіталі, куди він був доставлений нібито з пораненням від випадкової кулі. Однак на ролику видно, що коли напівоголеного диктатора завантажують в машину, щоб везти в лікарню, він вже не подає ознак життя.

За відомостями правозахисників, Мутассім Каддафі теж був захоплений у полон живим. Пораненого сина лівійського лідера доставили в Місрату, де його зняли на відео - під час допиту Мутассім курив цигарки і пив воду. Ввечері його труп з новою раною на горлі, якої не було на попередніх роликах, був показаний народу.

Представники HRW вже донесли до відома лівійської влади про результати розслідування і, зокрема, повідомили імена командирів повстанців, які віддали наказ розстріляти полонених, але ніяких заходів вжито не було. На думку експертів, доповідь загрожує ще більше погіршити репутацію керівництва Лівії в очах Заходу, катастрофічно підірвану нещодавнім вбивством посла США Крістофера Стівенса в Бенгазі. !zn


Читайте також:

Франція готова вторгнутися в Сирію

Франція назвала умови військового вторгнення в Сирію

Саркозі заперечує, що брав гроші у Каддафі на президентську кампанію

У Франції спростовують слова сина Каддафі про спонсорування Лівією Саркозі

Суд над сином Каддафі перенесений на п'ять місяців