Міжнародні експерти сумніваються у чесності виборів в Україні

18 жовтня 17:52

Волевиявлення українців буде проходити в атмосфері недовіри і розчарування громадян у можливості реально вплинути на ситуацію в країні. Оснащення ділянок відеокамерами не спростить виявлення порушень у ході виборів.

 

Україні буде не просто провести прозорі і чесні вибори. Про це у Вашингтоні заявили представники Міжнародного фонду виборчих систем (IFES), експерти якого вивчали готовність України до виборів.

За словами заступника директора департаменту Європи та Азії IFES, Гевіна Вайса, процес формування складу виборчих комісій змушує спостерігачів з подвоєною увагою стежити за їх роботою в день виборів.

«До складу виборчих комісій увійшли представники непопулярних партій. Тепер вони склали з себе повноваження і поступилися місцем представникам інших партій. Виникає питання: а навіщо певні партії, прагнули отримати більшість у складі комісій? Тому, якщо в день виборів будуть задокументовані свідчення порушень з боку виборчих комісій, їх втручання у волевиявлення виборців - це дасть підстави міжнародній спільноті для недовіри до результатів виборів», - сказав він.

При цьому експерт відзначив, що оснащення ділянок відеокамерами не спростить виявлення порушень у ході виборів.

«Не до кінця зрозуміло, як можна буде використовувати відеозаписи, зроблені встановленими на виборчих дільницях камерами, для оскарження в суді. Якщо я не помиляюся, на оскарження результатів виборів відводиться два дні. Цього недостатньо навіть для того, щоб отримати копію відеозапису з однієї з більше сотні дільниць в окрузі», - підкреслив Вайс.

У своїй доповіді IFES відзначає, що українці йдуть на вибори з песимістичним настроєм, не вірячи в можливість вплинути на ситуацію в країні.

Експерти IFES зазначають, чинний закон про вибори, незважаючи на зауваження до нього і наявність можливостей для зловживань, все ж дозволяє провести чесні вибори. Питання в тому, чи використає влада та політичні сили цей шанс. !zn

Читайте також:

У Львові проведуть молебень «За чесні вибори»


На виборах в Україні буде не менше чотирьох екзит-полів


IFES: Новий закон про вибори зменшує можливості для фальсифікацій