Минув рік із дня винесення вироку Тимошенко у газовій справі

11 жовтня 08:16

Рівно рік тому Печерський суд міста Києва засудив екс-прем'єра до семи років ув'язнення. Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу - перевищення влади та службових повноважень при укладанні газових контрактів з Росією.

 

Сьогодні, 11 жовтня, виповнюється рівно рік з дня винесення Печерським судом Києва вироку щодо екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко у газовій справі.

Як відомо, суд визнав Тимошенко винною за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України. Суд постановив, що Тимошенко перевищила свої повноваження, віддавши розпорядження укласти договори з Росією про постачання газу, що призвело до збитків державі в особі Нафтогазу в розмірі 1 млрд 516 млн 365 тисяч 234 грн і 94 коп.

У результаті суд засудив Тимошенко до семи років в'язниці, позбавив права обіймати державні посади протягом трьох років після відбуття покарання, а також зобов'язав відшкодувати Нафтогазу України завдані збитки.

Після цього Євросоюз і США назвали вирок несправедливим і політично мотивованим, і закликали звільнити Тимошенко та інших членів її уряду. Влада Росії заявила, що газові договори, підписані Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко, відповідають законодавству України та Росії.

У грудні 2011 року захист подав скаргу в Апеляційний суд Києва, яка була відхилена. 30 грудня 2011 року Тимошенко була етапована в Качанівську жіночу виправну колонію № 54 в Харкові.

20 квітня 2012 року у зв'язку з погіршенням стану здоров'я Тимошенко вирішили перевезти в лікарню Укрзалізниці у Харкові для лікування хребта. Після цього до Харкова приїжджали німецькі лікарі з клініки Шаріте, які склали курс лікування екс-прем'єра.

29 серпня цього року Вищий спеціалізований суд України відхилив скаргу адвокатів Тимошенко, які просили визнати незаконним вироки Печерського і Апеляційного судів. !zn

Читайте також:

Яценюк вважає Тимошенко «непотопляємою»

Питання про виписку Тимошенко з лікарні вирішиться після приїзду німецьких медиків

У Європі затягується розгляд скарг Тимошенко і Луценка