Міністр МЗС Швеції: суд над Тимошенко - "ганебний спектакль"

10 серпня 11:46

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у своїй статті на сайті Project Syndicate заявив, що зусилля України пов'язані з інтеграцією в ЄС наразі знаходяться під загрозою через суд над Ю. Тимошенко

 

«Якщо ті сцени, які нині влаштовуються в Києві, будуть мати місце і надалі, навіть найближчий друг України в Європі зіткнеться з серйозними труднощами при налагодженні більш тісних зв'язків. Суд над Тимошенко, і те, як з нею поводиться українська влада, має не тільки бути чесним, але й виглядати чесно. Країна могла б розвинутися в міні-Китай, розміщуючи величезні виробничі потужності в безпосередній близькості до найбільшого інтегрованого ринку в світовій економіці. А потенціал України як виробника аграрної продукції не менш вразливий. Якщо Україна хоче і далі рухатися по шляху до ЄС, вона повинна розуміти, що верховенство права це обов'язкова умова для істотної інтеграції. Уряд Януковича має переглянути свою поведінку. Суд-шоу над Тимошенко, на жаль, ризикує перетворити країну в давню родичку, що в живе на задвірках. Навряд чи можна сумніватися, що ганебний спектакль, в який перетворився суд над Ю. Тимошенко, як і її нещодавній арешт за неповагу до суду, псують імідж України», - заявив глава МЗС Швеції.

За словами К. Більдта, корупція вкорінилася в політичну систему України.

«Корупційні мережі, які оточують існуючу ще з радянських часів систему трубопроводів, по яких газ проходить з Сибіру до Західної Європи, перешкоджають політичному розвитку України. Але чи то грішник, чи святий, усі заслуговують на справедливий суд, а не на процес, який більше схожий на шоу», - підкреслив К. Більдт.

Також К. Більдт заявив, що пред'явлені звинувачення Ю. Тимошенко на Заході не були б задоволені.

«Верховенству права підвладні всі, але дуже мало хто вірить, що звинувачення на адресу Тимошенко, якби вони були пред'явлені їй у суді на заході, могли б бути задоволені. Від цього віє скоріше політично спрямованою спробою Януковича та його прихильників позбутися сильного опонента перед черговими виборами», - зазначив міністр Швеції.

Нагадаємо, що Ю. Тимошенко була заарештована і розміщена у в'язницю 5 серпня. Реакція міжнародного співтовариства була однозначна: арешт має вигляд політичного переслідування.