Міністр юстиції відмовився оскаржувати вердикт ЄСПЛ щодо Тимошенко, оскільки вже все виправлено

02 травня 12:34

Лавринович стверджує, що Європейський суд констатував "відсутність політичних мотивів затримання пані Тимошенко".

 

Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає мінімальною можливість оскарження Україною рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) за скаргою екс-прем'єра Юлія Тимошенко.

"Єдина позиція, за якою державу Україна визнано порушником - це ст.5 Конвенції з прав людини (порушення прав при арешті). І ця позиція вже виправлена після вступу в дію нового Кримінального процесуального кодексу", - сказав Лавринович в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, необхідно зробити офіційний переклад рішення ЄСПЛ, проаналізувати цей документ, але навряд чи держава Україна буде подавати апеляцію на це рішення. "Я не бачу тут предмета для оскарження, тому що є порушення по одній позиції, а новий КПК прийнятий і працює, тому ймовірність оскарження мінімальна", - зазначив міністр, пояснивши, що зі зміною законодавства Україна все рідше застосовує арешт, як запобіжний захід.

Що стосується визнання Європейським судом порушення з ст.18 Європейської конвенції з прав людини, то, як підкреслив Лавринович, мова не йде про політичну мотивацію, оскільки в самому рішенні міститься фраза "з інших мотивів" і мова йде про застосування арешту з мотивів явної неповаги до суду. "Стаття 18 констатує, що фактично затримання і арешт були покаранням за неповагу до суду. Рішення про зміну запобіжного заходу приймалося з інших мотивів", - розповів міністр.

При цьому він заявив, що "Європейським судом констатовано відсутність політичних мотивів затримання пані Тимошенко".

Також Лавринович акцентував увагу на тому, що невизнання Європейським судом фактів тортур по відношенню до Тимошенко "свідчить про те, що справа усвідомлено політизувалося".

Відповідаючи на питання про те, чи можливе оскарження захистом Тимошенко самого вироку через Верховний суд після набрання чинності рішення ЄСПЛ, Лавринович пояснив, що це може бути зроблено тільки після того, як ЄСПЛ розгляне скаргу на порушення права на справедливий суд. "В даному випадку вирок взагалі не був предметом розгляду в суді", - сказав міністр.

Тобто, за словами Лавриновича, захист екс-прем'єра поки не може оскаржити сам вирок.

Як повідомлялося, ЄСПЛ 30 квітня встановив порушення трьох пунктів ст.5 (право на свободу і безпеку), а також ст. 18 (обмеження щодо прав) Конвенції про захист прав і основних свобод людини у зв'язку з арештом Тимошенко по "газовій справі".

В України є три місяці для подання апеляції - протягом цього часу рішення ЄСПЛ не вважається що вступив в законну силу.

Тимошенко була заарештована під час судового процесу по "газовій справі" 5 серпня 2011 року і з тих пір перебуває за ґратами. !zn

Читайте також:

Тимошенко: Після рішення Євросуду я вже морально вільна

Європа сподівається, що Україна прийме рішення по справі Тимошенко протягом декількох тижнів

Чоловік Тимошенко закликав Януковича покаятися і негайно випустити його дружину

Єврокомісар Фюле розраховує на якнайшвидше вирішення ситуації з Тимошенко