Міністр оборони Швеції назвав агресію РФ проти України найсерйознішим викликом для Європи

13 лютого 19:21

Дії РФ в Україні являють собою загрозу для сусідніх держав, заявив Хультквіст.

 


Дії Російської Федерації в окупованому Криму і на сході України є найбільш серйозним викликом для Європи в сфері безпеки.

"Незаконна анексія Росією Криму та незаконне втручання у внутрішні справи України - це найсерйозніші виклики у сфері безпеки Європи", - заявив глава Міністерства оборони Швеції Петер Хультквіст під час Мюнхенської конференції з безпеки в суботу, 13 лютого.

При цьому Хультквіст підкреслив, що російська анексія Криму "не може повернутися до статус кво". На його думку, агресія проти України являє собою загрозу для сусідніх держав, тому Європа не повинна змиритися з такими діями.

Читайте також: Росія готується до ведення агресивних бойових дій проти України – Турчинов

Напередодні президент України Петро Порошенко на Мюнхенській конференції різко розкритикував заяви російського керівництва про те, що в Україні нібито йде громадянська війна.

"Пан Путін, це не громадянська війна на території України, це ваша агресія", - заявив Порошенко.

За даними опитування Центру Разумкова, проведеного в серпні 2015 року, більшість українців (50,4%) вважають події в Донбасі загарбницькою війною Росії проти України. Значно менші частки опитаних сприймають ситуацію як громадянський конфлікт між проукраїнськи і проросійськи налаштованими жителями України (13,6%) або боротьбу між Росією і США за сфери впливу (25,9%).

Видання "Дзеркало тижня. Україна" присвятило російсько-українському конфлікту і введенню санкцій проти РФ проект "Викрадення Європи". У рамках проведеного дослідження журналісти ZN.UA склали карту лояльності країн ЄC до Росії. Позиції кожної з 28 держав-членів враховувалися крізь призму російської агресії на сході України та окупації Криму.