Мін'юст вимагає провести розслідування можливого зриву безвізового режиму з ЄС

04 сiчня 19:25

У представництві ЄС вже знають про появу "зайвої" норми в законі про держбюджет. Мін'юст готує зміни і вимагає знайти винуватця події.

 

Кабінет міністрів не має відношення до появи в законі про державний бюджет скандальної норми, яка може зірвати впровадження безвізового режиму з Євросоюзом, заявив міністр юстиції Павло Петренко

"З упевненістю заявляю - в проекті бюджету, який уряд подавав на розгляд Верховної Ради, такого пункту не було і не могло бути", - написав Петренко на своїй сторінці в Facebook ввечері в понеділок, 4 січня.

Кабмін має намір якомога швидше передати в Раду зміни, які дозволять усунути проблему.

"Кабінет міністрів вже розробив і найближчим часом внесе до парламенту поправки до закону про бюджет, які скасують цей пункт. Крім того, уряд вимагатиме провести розслідування, щоб виявити, яким чином ця правка з'явилася у фінальному тексті документа", - заявив він.

Сьогодні зі ЗМІ дізнався про те, що нібито в Законі про бюджет звідкілясь з'єднання явився пункт, який відстрочує запуск системи...

Опубліковано Павло Петренко 4 січня 2016 р.


Як відомо, Київ взяв на себе зобов'язання запустити роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК) і впровадити електронні декларації держслужбовців в I кварталі 2016 року. Грунтуючись на цьому зобов'язанні, Єврокомісія 18 грудня схвалила позитивний звіт про виконання Україною всіх пунктів плану.

Але вже через тиждень Верховна Рада ухвалила бюджет, в якому з'явилася фраза про відстрочку декларацій мінімум на 2017 рік. Про цю норму стало відомо тільки після Нового року, 4 січня. Примітно, що в поданому Кабміном проекті бюджету її не було.

У представництві ЄС, у свою чергу, вже повідомили про те, що обізнані про цей нюанс в законі про держбюджет. "Представництво ЄС дізналося з відкритих джерел, що закон про державний бюджет на 2016 рік вносить зміни в закон "Про запобігання корупції" і встановлює, що НАПК має прийняти рішення про початок функціонування системи подання та публікації електронних декларацій посадових осіб державної влади та місцевого самоврядування "не раніше ніж 1 січня 2017 року", - заявив керівник відділу преси та інформації представництва Юргис Вільчинскас в коментарі "Європравді".

За його словами, зараз представництво ЄС чекає на коментарі від офіційного Києва з цього приводу.

"Ми вивчаємо цю ситуацію і будемо контактувати з українською владою", - зазначив він, додавши, що найближчим часом очікується офіційна реакція ЄС по суті прийнятих змін і зобов'язань України.