Міліція зафіксувала перші порушення виборчого процесу

07 серпня 08:01

Найчастіше під час виборчої кампанії міліціонери фіксують адмінправопорушення за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, тираж, інформації про осіб, відповідальних за випуск.

 

У Міністерстві внутрішніх справ підвели підсумки першого тижня виборчої кампанії, оприлюднивши інформацію про порушення законодавства. Основні з них зводяться до поширення листівок, що не містять реквізитів, а також до розміщення агітації в не передбачених для цього місцях.

Про це з посиланням на дані МВС, повідомляє видання «Коммерсант-Украина»

"Як свідчить статистика, найчастіше під час виборчої кампанії, міліціонери фіксують адмінправопорушення за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, тираж, інформації про осіб, відповідальних за випуск... Також часто порушують порядок розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях", - відзначили в міліції.

Слід зазначити, що за згадані правопорушення передбачені штрафи - у першому випадку від 51 до 85 грн, у другому - від 85 до 170 грн.

Зокрема, за даними МВС, за перший тиждень зафіксовано чотири правопорушення. Так, в Миколаєві затримано дев'ять осіб, у яких представники правоохоронних органів вилучили 1300 листівок, надрукованих "з явним порушенням закону" - в них не були вказані вихідні дані.

Ще двох громадян, які поширювали листівки в порушення чинного законодавства, затримано в Криму.

За інформацією місцевих ЗМІ, в Миколаєві та Сімферополі зафіксовано порушення законодавства активістами громадянської кампанії "Помста за розкол країни", які роздавали листівки "Чому не можна голосувати за Партію регіонів та кандидатів від цієї партії у мажоритарних округах - народного депутата Володимира Наконечного та міністра освіти і науки, молоді та спорту АРК Крим Віталіну Дзоз".

"Ці люди тільки додадуть очок Партії регіонів", - заявила виданню Дзоз, зазначивши, що не знає, хто стоїть за громадянською кампанією.

Крім того, співробітники МВС отримали звернення від народного депутата від "БЮТ-Батьківщина" Валерія Кальченка щодо поширення в Кіровограді від його імені листівок, що містять недостовірну інформацію.

В агітках депутат нібито закликає громадян не голосувати за єдиного кандидата від об'єднаної опозиції "Батьківщина" у виборчому окрузі N99, главу обласної організації "Фронту змін" Андрія Табалова.

Сам Кальченко категорично спростував свою причетність до виготовлення та розповсюдження листівок: "Я вже звернувся в обласну прокуратуру, міліцію та СБУ з тим, що якщо вони вважають себе професіоналами, то знайти тих, хто надрукував ці листівки, для них буде справою честі".

Ще одне порушення виявлено у Харкові, де на сайті місцевого інтернет-видання була розміщена негативна інформація про кандидата у народні депутати, першого заступника голови облради Олександра Шаталова, згодом розтиражована у вигляді листівок.

У МВС стверджують, що відомство аполітичне і буде фіксувати всі порушення законодавства, а також повідомляти про них незалежно від того, до якої партії належать правопорушники.

Парламентські вибори в Україні заплановано на 28 жовтня 2012 року !zn

Читайте також:

Депутатська доля Тимошенко і Луценка визначиться 8 серпня

У Вінницькій області регіонал підкуповував виборців безкоштовними аптечками (фото)

У Центрвиборчкомі назвали марною відеофіксацію виборів

«Технічні» партії висувають кандидатів, щоб формувати комісії, - Магера