Мерія Москви «дала добро» опозиції на проведення мітингу 10 березня

07 березня 11:55

Мерія Москви погодила мітинг опозиції на Новому Арбаті, який відбудеться 10 березня.

 

Влада Москви погодила з опозицією проведення мітингу 10 березня. Про це заявив заступник столичного мера Олександр Горбенко.

Акція розпочнеться о 13:00 за московським часом на території від Арбатських воріт до Новинського бульвару. Заявлене число учасників - 50 000 осіб. За його словами, якщо буде більше 20 000 - доведеться перекривати рух на Арбаті.

Раніше член Оргкомітету мітингу Сергій Пархоменко, говорив, що героями мітингу мають стати спостерігачі, а сама акція має бути присвячена не загальнополітичним питанням, а порушенням під час президентських виборів.

Напередодні віце-мер заявив, що при узгодженні акції опозиції 10 березня мерія буде враховувати події, що відбулися після мітингу на Пушкінській площі в понеділок, коли частина опозиціонерів відмовилася йти з площі і намагалася встановити там намети.

Нагадаємо, раніше російська опозиція відмовилася від проведення мітингів у Москві 8 та 9 березня, оскільки організаторам заходів не вдалося прийти до компромісу з мерією.

Заявники мітингу 10 березня також говорили, що вони не будуть розглядати інші варіанти, окрім Нового Арбата.

Крім того, активісти руху «За чесні вибори» у соціальній мережі Facebook запропонували перейти до більш жорстких дій, оскільки мерія не виконала своїх зобов'язань під час мітингу на Пушкінській площі.

У групі «Ми були на Болотній площі і прийдемо ще» з'явилися заклики вимагати відставки мера і розпуску міської думи. Окрім того, активісти заявляли, що мирний протест себе вичерпав, а тривалі перемовини з мерією втратили сенс.

Акція «За чесні вибори» пройшла на Пушкінській площі 5 березня, у ній взяли участь близько 15 тисяч осіб. Після завершення узгодженого мітингу частина присутніх, серед яких були Удальцов, Олексій Навальний та Ілля Яшин, відмовилася розходитися. Після цього площу було очищено від присутніх співробітниками ОМОНу, близько 200 людей, включаючи Удальцова, Навального і Яшина, було затримано.

На Удальцова і Навального в ОВС було складено протоколи за статтею 20.2 КоАП РФ (порушення правил проведення громадських заходів), що передбачає штраф. Яшину інкримінується стаття 19.3 КоАП «Непокора законним вимогам співробітника поліції», яка передбачає покарання у вигляді адміністративного арешту на термін до 15 діб. Всіх трьох опозиціонерів у ніч на 6 березня було відпущено з поліції, світовий суд, як очікується, розгляне їхні справи пізніше у вівторок.

Як повідомлялося, після парламентських виборів 2011 року по Росії прокотилася потужна хвиля мітингів опозиції, що не згодна з умовами проведення і результатами виборів до Держдуми РФ, а також із фальсифікаціями на виборах. Один із масових мітингів відбувся 10 грудня у Москві на Болотній площі. Опозиція вимагала проведення нових парламентських виборів.

Остання подібна акція відбулася під гаслом «За чесні вибори» у російських містах 24 грудня, в тому числі у Москві на проспекті академіка Сахарова. За даними поліції, в ній взяли участь більше 29 тисяч людей, хоча організатори заявили про присутність 120 тисяч людей.
!zn

Читайте також:

Російська опозиція імпортує український досвід: 5 березня на Красній площі може з'явитися "свій майдан
"

Путіна обрано президентом Росії з результатом 63,3%, - остаточні дані

Влада Москви не проти митингів, але «майдану» не допустить