Мера Києва від опозиції можуть усунути за "сценарієм Черновецького"

23 лютого 18:01

Новообраний мер від опозиції у разі його можливого призначення головою КМДА ризикує втратити або самостійність, або посаду.

 

Київ

У разі якщо мером Києва стане опозиціонер, йому не слід погоджуватися на пропозицію влади зайняти посаду голови Київської державної міської адміністрації, інакше у влади з'явиться можливість звільнити його з обох займаних посад.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише експерт з питань територіальної організації влади, колишній народний депутат від "Батьківщини" Юрий Ганущак, коментуючи можливість суміщення посад мера і голови КМДА.

Експерт вважає, що влада для контролю над столицею не ініціюватиме рішення про повну ліквідацію виборної посади київського мера.

"Влада не поспішає. Адже новоспечений мер, якщо це вибитий з парламенту політик-важкоатлет, обов'язково прийде на Банкову за владними повноваженнями. І присягне на вірність. А якщо на виборах він ще і заручиться підтримкою опозиції - кращого подарунка до 2015 р. важко придумати. А законопроекти про суміщення посад мера і голови КМДА є. І все від опозиції. Нещасні, ви отримаєте те, чого хотіли!", - зазначив Юрій Ганущак.

"Але навіть якщо після призначення головою КМДА обраний мер проявить самостійність, і тут на нього знайдеться управа - звільнення з вовчим білетом, за невиконання доручень президента. І Конституційний суд пояснить, що звільнена з посади голови КМДА особа також не може бути і міським головою, бо закон передбачає суміщення посад. Тобто - перевибори, які не відбудуться до 2015 р., бо їх не призначить Верховна Рада України. За Чернівецьким сценарієм. Обов'язки голови виконуватиме секретар Київради, а КМДА - заступник. І все за законом", - підкреслив він.

На думку експерта, в цих умовах опозиція, висуваючи єдиного кандидата в мери, паралельно повинна ініціювати в парламенті серйозну роботу для ухвалення адекватного Європейського закону і передачі виконавчої влади в столиці меру.

"У разі провалу цієї стратегії - відмовитися від ідеї об'єднання посад мера і голови КМДА. Більш того, якщо влада таки змінить закон, ні в якому разі не погоджуватися на її пропозицію обійняти посаду голови КМДА", - вважає Юрій Ганущак.

"Тобто в нашому випадку мер-переможець від опозиції - це не "господарник", а "політик", фігура якого прийнятна для всіх лідерів опозиції, і головна місія якого - показати непридатність нинішньої моделі управління столицею і змусити владу її поміняти на європейську. Або принаймні скомпрометувати президента в особі його ставленика на чолі КМДА", - відзначив експерт.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Юрія Ганущака "Хто володіє столицею - той володіє країною". !zn

Читайте також:

Соцопитування показало відсутність у Кличка конкурентів на виборах мера Києва

Порошенко готовий підтримати кандидатуру Кличка в мери Києва

Гриценко готовий балотуватися в мери Києва, якщо Кличко відмовиться

Регіонали мають намір провести вибори в Києві в середині літа