Мельниченко: Кучма вже заніс до Печерського суду 25 млн дол за відновлення справи проти мене

22 червня 07:40

Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про відкриття провадження у справі за позовом адвокатів екс-президента України Леоніда Кучми про відновлення кримінальної справи 2001 року проти екс-майора Управління держохорони Миколи Мельниченка.

 

Розгляд цієї справи сьогодні о 15.00 почне суддя Р. В.Кірєєв, повідомляє прес-служба М.Мельниченка.

Екс-майор держохорони повідомляє, що, згідно з отриманими ним достовірними даними, сім'я Кучми за відновлення кримінальної справи заплатила 25 млн дол.

На його переконання, екс-президент України робить все можливе, щоб уникнути відповідальності за скоєні злочини, а отже, «переводить стрілки на того, хто задокументував ці злочини, і прагне дискредитувати його як джерело інформації і свідка».

"Суд прийняв це рішення, - зазначив він, - хоча адвокати Л.Кучми, які подали позов про нібито незаконне закриття кримінальної справи проти мене, не є учасниками даного процесу, не є потерпілою стороною. Теоретично оскаржити цю справу міг би я або держава як потерпіла сторона в особі, скажімо, Генпрокуратури. Але ні я, ні Генпрокуратура цього не робили".

"Печерський суд ухвалив рішення про початок провадження, домігшись 55 томів справи, у лічені дні. Але навіть якби адвокати Л.Кучми мали законні підстави вимагати відновлення справи проти мене, терміни, відведені на це законом, давно минули. Оскаржити рішення Генпрокуратури можна було протягом семи днів, адже минуло відтоді вже кілька років", - наполягає М.Мельниченко.

Екс-майор також пов'язує ймовірне поновлення кримінальної справи проти нього зі своєю політичною діяльністю, зокрема, створенням партії "Українська люстрація" і рішенням брати участь у майбутніх парламентських виборах.

Проти М.Мельниченка у 2001 і 2004 роках порушувалися кримінальні справи за підозрою в перевищенні службових повноважень, розголошення державної таємниці, а також за фактом фальсифікації доказів.

1 березня 2005 року їх було закрито. У постанові генерального прокурора дії Мельниченка визнавалися як такі, що були обумовлені гострою потребою (запобігання скоєнню злочинів).

1 червня 2011 року Л.Кучма звернувся до Генпрокуратури з проханням відновити справу проти М.Мельниченка.