Мельниченка за ґрати привів інстинкт самозбереження

26 жовтня 08:55

У залі суду на запитання журналістів, чому він повернувся в Україну, Мельниченко сказав: "Інстинкт самозбереження. Шансів сьогодні вижити мені в Україні набагато більше, ніж у США". Він додав, що отримав інформацію про загрозу життю.

 

Екс-майор Державної охорони Микола Мельниченко пояснив своє повернення на батьківщину тим, що у нього шансів вижити більше в Україні, ніж у США.

У залі суду на запитання журналістів, чому він повернувся в Україну, Мельниченко сказав: "Інстинкт самозбереження. Шансів сьогодні вижити мені в Україні набагато більше, ніж у США".

Він додав: "Я отримав інформацію про загрозу моєму життю".

На питання, від кого у США була загроза, колишній охоронець другого президента України Леоніда Кучми сказав: "Дуже й дуже впливові люди, ті, хто не хоче, щоб Мельниченко дожив і свідчив".

За словами екс-майора, він повернувся, щоб "залишитися живим і пройти судовий процес", підкресливши при цьому, що не скоював ніяких злочинів.

Мельниченко також заявив, що готовий давати свідчення у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році.

"Якщо будуть питання в Генпрокуратури (у справі Щербаня), я готовий відповідати", - сказав він.

"Я буду свідчити у всіх справах, які розслідуються", - підкреслив екс-майор.

- Мельниченко готовий свідчити у справі Щербаня

Він також розповів журналістам про те, що після затримання в аеропорту "Бориспіль" його допитували і в СБУ, і в Генпрокуратурі. При цьому він не повідомив ніяких подробиць, пояснивши, що дав підписку про нерозголошення.

На питання, чи здійснювався на нього тиск з боку слідства, Мельниченко сказав: "На мене можна тиснути?"

У п'ятницю у Шевченківському районному суді Києва проходить засідання з обрання запобіжного заходу Мельниченка.

- Мельниченко почав співпрацювати з Генпрокуратурою

Як повідомлялося, в листопаді 2000 року виник "касетний скандал", коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито робив Мельниченко в кабінеті президента України Леоніда Кучми. Проти Мельниченка було порушено кримінальну справу за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень і використання підроблених документів.

У вересні 2011 року М.Мельниченко був оголошений у розшук. Він звинувачується у розголошенні державної таємниці, підробці документів і перевищенні службових повноважень. Шевченківський районний суд Києва виніс постанову про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту, оскільки М.Мельниченко порушив підписку про невиїзд і ухилявся від слідства.

24 жовтня Мельниченко був затриманий в аеропорту "Бориспіль", куди прибув рейсом з Нью-Йорка. У четвер, 25 жовтня, його допитали у Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури і пред'явили звинувачення. За словами адвоката, М.Мельниченко утримується в СІЗО СБУ. !zn

Читайте також:

«Батьківщина» сподівається, що завдяки Мельниченку ГПУ заведе справи на Януковича й Азарова

Генпрокуратура пред'явила Мельниченку обвинувачення

Дружина Мельниченка пригрозила СБУ: Не доведи Господь з голови Миколи впаде хоча б одна волосина