Медведєв не вважає Путіна авторитарним політиком

28 листопада 16:51

Президент Росії Дмитро Медведєв назвав несерйозними розмови про формування в Росії авторитарного тренду.

 

"Говорити, що сформувався якийсь авторитарний тренд, який захопив все і вся і який втілює в собі кандидат в президенти від" Єдиної Росії" - несерйозно, тому що цього тренда немає", - зазначив глава держави на зустрічі з журналістами Уральського федерального округу.

Медведєв також не згоден з думкою про те, що майбутнє Росії в політичному плані визначено на 12 років. "Остаточну оцінку дадуть люди 4 грудня", - переконаний президент.

При цьому він підкреслив, що для депутатів Держдуми це означає роботу в найближчі 5 років. "Якщо кандидат "Єдиної Росії" Володимир Путін отримає шанс на управління державою, то це на 6 років, а далі ніхто не знає", - зауважив Медведєв.

Як сказав російський президент, "за останні 12 років у країні відбувалися різні речі". "Деякі були абсолютно необхідні, без них держава просто розвалилася б", - зазначив він, назвавши серед них, наприклад, боротьбу з тероризмом і зміцнення влади. "Це передбачало деякі витрати, але було вчинено абсолютно правильно", - переконаний президент.

"Ми змогли за останні 12 років вивести Росію на рівень, що принципово відрізняється від того, що було в 90-і роки", - заявив Д. Медведєв. "Вона стала країною з вищої ліги, країною, на яку зважають не тільки тому, що в неї є ракети, а й країною, де зростають зарплати і пенсії", - підкреслив він.

Д. Медведєв зазначив, що "ніякої відмови від прав і свобод, встановлених Конституцією, не відбувалося".

"Деякі демократичні інститути змінювалися", - сказав він і подав як приклад систему обрання губернаторів.

"Комусь це здається правильним, комусь ні, але це не означає, що були порушені норми Конституції", - заявив він.

За його словами, іноді виникають сумніви, чи не переукріпили десь, чи не потрібно щось послабити. "Але сама по собі державна система не зазнала кардинальних змін", - заявив він.

Що стосується перспектив "Єдиної Росії", то, як сказав Д. Медведєв, "якщо вона отримає більшість, вона представлятиме інтереси більшості, а якщо її політика буде відрізнятися від бачень більшості, вона цю більшість втратить".

Президент РФ зазначив, що і в інших країнах деякі партії довгий час залишалися при владі. "Те, що є політична сила, яка може тричі поспіль переобратися, я в цьому катастрофи не бачу", - заявив Д. Медведєв.

Він також сказав, що у ФРН християнські демократи перебували при владі близько 20 років, а консерватори у Великобританії за часів Маргарет Тетчер - 18 років. "І ніхто не говорив, що це суперечить тренду", - сказав він. "Так, що ніякої трагедії в цьому немає", - додав Д. Медведєв.