Майже 40% українців вважають Тимошенко політв'язнем

07 березня 10:59

Майже дві третини українців не виключають політичних причин у засудженні Тимошенко, і, водночас, близько половини виборців не виключають наявності в цьому причин кримінальних.

 

Політичну діяльність екс-прем'єр-міністра України, лідера партії «ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко вважають основною причиною того, що вона опинилася у в'язниці, 38,5% українців.

Про це свідчать результати проведеного Київським міжнародним інститутом соціології опитування.

Респондентів запитували, опинилася Тимошенко у в'язниці за кримінальні злочини або ж за політичну діяльність.

25,9% опитаних відповіли, що за кримінальні злочини. 24,5% - і за те, і за інше. 11,1% - не змогли відповісти на поставлене запитання. Таким чином, майже дві третини опитаних не виключають політичних причин у засудженні Тимошенко, і, водночас, близько половини виборців не виключають наявності в цьому причин кримінальних.

У порівнянні з листопадом 2011 року збільшилась кількість тих, хто вважає, що перебування екс-прем'єра у в'язниці пояснюється як кримінальними злочинами, так і політичною діяльністю (19% у листопаді). Зменшилася кількість тих, хто не зміг визначитися з відповіддю на питання про причини ув'язнення Тимошенко (16% у листопаді).

Статистично значуще не змінилася кількість тих, хто вважає, що засудження Тимошенко пов'язане виключно з її політичною діяльністю (38% в листопаді), і тих, хто вважає, що причина полягає у кримінальних злочинах (27% в листопаді).

Варто відзначити, що значно більше тих, хто вважає, що Тимошенко перебуває у в'язниці саме за політичну діяльність, ніж тих, хто вважає, що її ув'язнено за кримінальні злочини більше у Західному (51% проти 9%) та Центральному (52% проти 14 %) регіонах. У Південному та Східному регіонах, навпаки, помітно більше тих, хто вважає, що Тимошенко засуджена саме за кримінальні злочини, ніж тих, хто вважає, що вона відбуває термін за політичну діяльність: на півдні - 40% проти 25%, а у Східному регіоні - 42% проти 24%.

При цьому, найбільше виборців, які вважають, що Тимошенко засуджено за кримінальні злочини, серед прихильників Партії регіонів (59%) і Комуністичної партії (48%). Абсолютна більшість прихильників БЮТ (83%) і переважна більшість прихильників «Фронту змін» (53%) вважають, що причиною знаходження у в'язниці Тимошенко є її політична діяльність.

Дослідження проводилося 10-19 лютого, у його рамках соціологи опитали 2029 громадян віком від 18 років, що проживають у всіх регіонах. Статистична похибка не перевищує 3,3%.

Слід зазначити, що раніше представники ОБСЄ також назвали Тимошенко політичним в'язнем.

Нагадаємо, що екс-прем'єр містилася у Київському слідчому ізоляторі з 5 серпня 2011 року. 30 грудня її етапували до Качанівської виправної колонії №54 у Харкові.

Читайте також:

Нардепа від БЮТ допитали у справі про лазерне шоу
"Юлі - волю!"

У МЗС пояснили, чому представників ОБСЄ не пустили до Тимошенко

Україна виконає рішення Європейського суду щодо Луценка і Тимошенко, - джерело

Томенко знає, як можна врятувати Тимошенко і Луценка