Майбутній прем'єр Грузії поклав провину за війну з Росією на Саакашвілі

24 жовтня 12:46

Бідзіна Іванішвілі назвав військовий конфлікт 2008 року в Південній Осетії великою провокацією, спланованою Михайлом Cаакашвілі і його оточенням. При цьому він висловив сподівання, що в недалекому майбутньому відносини між РФ і Грузією налагодяться.

 

Кандидат на посаду прем'єр-міністра Грузії, лідер коаліції «Грузинська мрія», що перемогла на парламентських виборах, Бідзіна Іванішвілі звинуватив президента Михайла Саакашвілі і його партію «Єдиний національний рух» у провокації війни 2008 року у Південній Осетії.

«Ця велика провокація була спланована вашим головнокомандуючим і вами. Про це сказано і в заяві Тальявіні (Хайді Тальявіні - керівник міжнародної слідчої комісії зі встановлення фактів військових дій у серпні 2008 року - ред.). Визнають це американці і всі європейці. Ці процеси могли не трапитися, якби у нас було нормальне керівництво», - заявив у середу Іванішвілі на зустрічі в парламенті у Кутаїсі з опозиційними фракціями, звертаючись до представників колишньої правлячої партії.

- Грузія заперечує участь у війні з Росією українських найманців: Москві треба було на когось все звалити


При цьому він підтвердив заяви представників опозиції, що Росія протягом кількох останніх років готувалася до військового вторгнення в Грузію. «Більш того, Росія не роками, а століттями мала бажання перейти через Кавказький хребет. Але те, що Росії не вдавалося століттями, ваш лідер своїми провокаціями дав привід Росії для здійснення давньої мрії і реально сьогодні ми маємо окуповані наші території», - сказав Іванішвілі.

За словами Іванішвілі, колишня влада завела питання з Росією в глухий кут. Однак він висловив сподівання, що в недалекому майбутньому відносини між РФ і Грузією налагодяться, хоча конкретного плану для цього поки що не існує.

«Я не можу обіцяти, що відносини з Росією налагодяться завтра або післязавтра. У нас немає і конкретного плану, коли це може статися, але ми своїми правильними діями, правильною поведінкою і правильною дипломатією можемо скоро повернути свої території, якщо наші інтереси співпадуть з інтересами Росії і стануться якісь глобальні процеси», - сказав Іванішвілі. Він вважає, що Грузія повинна стати «цікавою країною, яка зацікавить наших братів абхазів і осетинів». !zn

Читайте також:

У Грузії чекають від російських військових навчань «Кавказ-2012» повторення війни

Росія оголосила, що в Південній Осетії в формі російських солдатів мародерствували переодягнені українці

НАТО закликало Москву відмовитися від визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії