Луценко просить суд дати ще час для ознайомлення зі справою

20 червня 08:24

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко просить суд продовжити на місяць термін ознайомлення його адвокатами з матеріалами справи.

 

Як повідомляє прес-служба «Народної самооборони», про це він заявив під час засідання у Печерському суді.

Ю.Луценко зазначив, що у справі 52 томи, а це більше 10 тисяч сторінок. «Їх не можна вивчити ані за 10 днів, ані за 20, особливо враховуючи те, що справу шито білими нитками», - сказав він.

Клопотання екс-міністр внутрішніх справ також підтримали адвокати, вказавши на те, що вони просили місяць на ознайомлення з матеріалами справи.

Під час судового засідання Ю.Луценко також подав клопотання про залучення в якості захисника Геннадія Москаля.

Проте представники прокуратури висловили протест проти його участі в якості захисника, нагадавши, що вони намагалися його залучити як свідка, але депутат відмовився давати свідчення.

За словами Ю.Луценка, прокуратура спеціально намагається не допустити Г.Москаля до участі у процесі в якості захисника, «знаючи його активну громадську позицію».

Станом на 10:46 суд пішов до нарадчої кімнати.

Нагадаємо, 9 червня захисник Юрія Луценко попросив суд відкласти засідання, а адвокат водія екс-міністра заявив клопотання про відведення судді.

Раніше екс-міністр внутрішніх справ подав клопотання про відведення усього складу суду. «Я не довіряю вже не тільки судді Вовку, а всьому складу суду», - заявив Ю.Луценко. Суд клопотання не задовольнив.

Раніше Ю.Луценко також заявляв клопотання про відведення судді Печерського районного суду Сергія Вовка, мотивуючи відвід тим, що С.Вовк неодноразово приймав рішення, що суперечать законодавству. Суд відхилив і це клопотання.


Екс-міністру інкримінується заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, і зловживання владою, яке було скоєно працівником правоохоронного органу. А саме, незаконне заволодіння бюджетними коштами у вигляді незаконно нарахованого одному з підлеглих і отриманого ним грошового утримання, вихідної допомоги у зв'язку зі звільненням, а також пенсії на загальну суму понад 238 тисяч гривень.

Окрім цього, Луценка звинувачують у перевищенні влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, зокрема при виданні ним, як міністром внутрішніх справ України незаконного наказу про надання вищезазначеному працівнику права на позачергове отримання житла від МВС України (чим державі, на думку прокуратури, завдано матеріальних збитків на суму понад 130 тисяч гривень). Луценку інкримінується і надмірна марнотратність при організації заходів, пов'язаних зі святкуванням 17 і 18 річниці «Дня міліції» (суму збитків оцінено у 300 тис. грн).

Також, прокуратура вважає Луценка винним у незаконному продовженні терміну ведення оперативно-розшукової діяльності, чим завдано істотної шкоди інтересам громадян України, тобто у скоєнні злочину передбаченого ч. 3 ст. 364 КК України.