Луценко пропонує судити українських суддів за рішенням Європейського суду

24 сiчня 09:39

Юрій Луценко пропонує судити українських суддів у випадку, якщо їхні рішення буде скасовано Європейським судом через порушення прав підсудних. Тільки так, на думку, екс-міністра МВС в Україні можна ввести чесне правосуддя.

 

Для поліпшення ситуації з українським правосуддям потрібно звернутися до Ради Європи з проханням створити умови для швидкого (3-4 місяці) розгляду скарг українських громадян в Європейському суді з прав людини. Про це в інтерв'ю виданню «Корреспондент» заявив екс-міністр МВС Юрій Луценко.

«Щоб ця мрія стала реальністю, я б звернувся до Ради Європи з проханням створити умови для швидкого (3-4 місяці) розгляду скарг українських громадян в Європейському суді з прав людини. І паралельно ввів би механізм дострокового припинення обов'язків з притягненням до кримінальної відповідальності суддів, які викриті в порушенні прав підсудних», - сказав політик.

На запитання, що б він змінив, якби знову очолив МВС, Юрій Луценко відповів: «Для розуміння ситуації, того, що я міг і чого не міг зробити у МВС, потрібно пам'ятати, що в Україні саджає не міліція, а прокуратура. Що стосується МВС, то змінити її особистим прикладом і благими намірами першої особи - нереально. Для цього потрібна, як, наприклад, у Грузії, загальна воля президента, парламенту і уряду», - заявив екс-міністр.

Він вважає, що поки на зміну «закону помсти і праву найсильнішого» не прийде незалежне правосуддя - не запрацює жодна реформа.

«Те, що я тут (у СІЗО) побачив, почув і прочитав, зміцнило мене у переконанні, що ключова ланка для змін на краще - справедливий суд. Саме надання справедливості кожному може перетворити на справжню державу нинішній сурогат, що викликає розпач, відчуження та озлоблення мільйонів своїх співгромадян», - підсумував Юрій Луценко.

Нагадаємо, 17 травня Генеральна прокуратура України направила кримінальну справу проти колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка з обвинувальним висновком до Печерського районного суду для розгляду по суті.

Ю.Луценка було затримано 26 грудня підрозділом СБУ «Альфа» біля його будинку в Києві. 27 грудня Печерський районний суд Києва виніс рішення про взяття під варту Луценка терміном на два місяці. !zn

Читайте також:

Луценко заявив відвід прокурору

Луценка хочуть посадити до вироку ЄСПЛ

Лікарі «швидкої» учетверте надають Луценку меддопомогу

Посол Франції побачив «у клітці невинну людину» - Луценка