Луценко поскаржиться до Європейського суду на те, що його в колонії підслуховують

21 вересня 13:24

Адвокати Луценка мають намір оскаржити в Європейському суді «факти порушення прав екс-міністра у Менській виправній колонії». Захист стверджує, що всі бесіди між Луценком і його адвокатами записуються.

 

Адвокати екс-глави МВС Юрія Луценка мають намір оскаржити в судах, в тому числі в Європейському суді з прав людини, факти порушення конституційних прав Луценка в Менській виправній колонії.

"У мене така позиція: ми будемо звертатися зі скаргою на незаконні дії адміністрації установи до адміністративного суду", - заявив адвокат Олексій Баганець на прес-конференції у п'ятницю в Києві.

Адвокат Луценка Ігор Фомін заявив: "Захист буде фіксувати і доводити кожен, навіть найменший, факт порушення прав людини, прав на захист ... і ми будемо відстоювати свою позицію в Європейському суді, будемо звертатися до прокуратури".

Баганець наголосив: "Те, що сьогодні відбувається в Менській колонії, є грубим порушенням вимог як вітчизняного законодавства, так і міжнародного".

Він зазначив, що адвокатам і Луценку не надається право конфіденційності під час їхніх зустрічей, що суперечить українському законодавству.

За словами Баганця, співробітник пенітенціарної установи може спостерігати за тим, що відбувається під час такої зустрічі, але не повинен слухати їхні розмови. Адвокат стверджує, що всі бесіди між Луценком і його адвокатами записуються.

- Луценку в колонії оголосили догану, щоб «не допустити послаблення режиму»

Він також повідомив, що в четвер відіслав адвокатський запит на адресу керівництва Менської колонії з проханням пояснити ситуацію, що склалася, і встановити осіб, винних у порушенні прав засудженого.

"Вчора на ім'я начальника установи залишений адвокатський запит, щоб вони пояснили, на якій підставі вони організовують такі побачення", - зазначив Баганець.

За словами Фоміна, треба говорити навіть не про конфіденційність, а про порушення адвокатської таємниці. "Є встановлена законом адвокатська таємниця. Застосовувати тут термін конфіденційності не зовсім правильно", - зазначив він.

Фомін розповів, що при одному з відвідувань Менської колонії для зустрічі з Луценком, його змусили зняти натільний хрест. На його думку, все, що робиться в даний час в Менській колонії щодо засудженого Луценка, є спланованою акцією.

Адвокат розповів, що зустрічі з Луценком йому доводиться чекати по 3-4 години.

"У мене створюється враження, що вони навмисне допомагають нам виграти справу в Європейському суді. Настільки часто вони порушують право Юрія Луценка на захист, що це вже стало очевидним фактом", - сказав Фомін.

Як повідомлялося, 27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Луценка винним в скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Крім того, 17 серпня Печерський районний суд Києва визнав Луценка винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія В.Давиденка і засудив до 2 років обмеження волі.

Екс-міністра затримали 26 грудня 2010 року, відтоді він перебував у Київському СІЗО. 31 серпня Луценка етапували в Менську колонію в Чернігівській області для відбування покарання. !zn

Читайте також:

Луценко передав на волю зшиті власноруч агітаційні рукавиці

Луценко впевнений, що після двох судимостей все тільки починається

Луценка покарають за довгі розмови по зламаному телефону

Луценку в колонії забороняють говорити про політику