Луценко: Мажоритарні вибори будуть легко куплені партією влади

21 листопада 09:42

5% бар'єр консервує парламентську опозицію в нинішньому неефективному її виді. Так лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко прокоментував прийняття у парламенті закону про вибори, повідомила перс-служба партії.

 

На запитання, чи сприятиме 5% бар'єр консолідації опозиції, Ю.Луценко відповів: «Звичайно, можна розраховувати на певну консолідацію опозиції, але, зрештою, все будуть вирішувати партійні вожді при складанні закритих партійних списків».

«Найбільше зло цього закону - відновлення мажоритарних виборів, які будуть легко куплені партією влади», - переконаний він.

«Образа мілких опозиційних партій на 5% бар'єр, введений в тому числі і голосами парламентської опозиції, приведе до загострення боротьби між ними на кожному мажоритарному окрузі. Ідея узгодженого опозиційного кандидата стає майже недосяжною. Це однозначно грає на руку Партії регіонів», - упевнений Ю.Луценко.

«Перемога опозиції буде тільки моральною. «Батьківщина» і «Фронт Змін» візьмуть по партійним спискам більше, ніж Партія регіонів і КПУ. Але тотальний адмінресурс влади в умовах протистояння опозиції на мажоритарних округах призведе до обрання потрібної Януковичу більшості. Боюся, що ми отримаємо аналог 2002 року, коли «ЗаЄдУ» отримав 12% по списках, але контролював Верховну Раду через провладну мажоритарну більшість», - переконаний лідер «НС».

«Ні цей, ні інший закон не зупинить махінації влади. Сподіватися на дотримання вимог закону в умовах тотального контролю Партії регіонів над судами, міліцією і прокуратурою - самообман. Єдиний шлях до перемоги опозиції - формування єдиного штабу, єдиного списку і узгоджених кандидатів на округах. Це інше проходження пройденого», - підкреслив Ю.Луценко.

Як повідомлялося, 17 листопада Верховна Рада прийняла в цілому закон про вибори. Відповідно до закону, вибори депутатів будуть проводиться за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою. Закон встановлює 5%-ний виборчий бар'єр. Блоки участі у виборах не беруть.