Лутковська пояснила відсутність прохання про помилування Тимошенко

08 квiтня 19:27

Процедура помилування Луценка була запущена відразу після того, як закінчилася судова процедура щодо екс-міністра МВС. Щодо Тимошенко такі дії ще тривають.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська пояснює відсутність прохання про помилування екс-прем'єра Юлії Тимошенко тим, що, на відміну від цієї справи щодо екс-прем'єр-міністра МВС Юрія Луценка всі процесуальні дії в українських судах завершені.

"Що стосується ситуації з колишнім міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком, то щодо нього, як і щодо інших осіб, імена яких фігурують у відповідному указі президента про помилування, вітчизняні суди закінчили всі процесуальні дії", - сказала Лутковська в понеділок, 8 квітня.

Водночас вона зазначила, що щодо колишнього прем'єр-міністра Тимошенко такі процесуальні дії ще тривають.

"Хочу також зазначити, що до президента України надійшло прохання про помилування Юрія Луценка від мене, а також від колишнього президента Європейського парламенту Пета Кокса і колишнього президента Республіки Польща Олександра Кваснєвського, підтримане дружиною Юрія Луценка Іриною", - підкреслила уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Відповідаючи на питання про те, чому влада так швидко відреагувала на прохання про помилування Луценка, Лутковська зазначила, що процедура помилування була запущена відразу після того, як закінчилася судова процедура щодо екс-міністра МВС.

"Враховуючи європейські стандарти в області прав людини, була розпочата процедура помилування в найкоротші терміни. Державні органи спрацювали оперативно, діючи в рамках реформування і гуманізації української правової системи", - підкреслила вона.

Як повідомлялося, 5 квітня стало відомо, що омбудсмен Лутковська звернулася до президента України Віктора Януковича з проханням про помилування Луценка. Омбудсмен зауважила стан здоров'я Луценка, а також те, що екс-міністр відбув більшу частину покарання. 7 квітня Янукович підписав указ про помилування і в цей же день екс-міністр залишив колонію.

Луценка суд засудив до чотирьох років позбавлення волі за посадові злочини. Термін його ув'язнення мав закінчитися у грудні 2014 року.

Екс-міністра МВС України затримали 25 грудня 2010 року, через кілька днів за рішенням суду він був заарештований. 27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Луценка винним у скоєнні посадових злочинів і засудив його до чотирьох років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив чинним цей вирок.

Крім того, 17 серпня 2012 року Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка і засудив до двох років обмеження волі. Апеляція залишила чинним цей вирок.

Екс-глава МВС відбував покарання за скоєння низки посадових злочинів у Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року. Термін відбування покарання Луценка ведеться з моменту взяття під варту, тобто з моменту обрання арешту як запобіжного заходу.

У липні 2012 року Європейський суд з прав людини встановив, що арешт екс-глави МВС порушує права людини. За рішенням ЄСПЛ Україна виплатила Луценку 15 тисяч євро компенсації моральної шкоди.

3 квітня 2013 року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив чинним вирок Печерського райсуду Києва щодо Луценка - чотири роки позбавлення волі за скоєння посадових злочинів (екс-міністр повинен був вийти на свободу в грудні 2014 року), але зменшив суму, яку за цивільним позовом Луценко зобов'язаний виплатити МВС (з 643 тисяч гривень до 609 тисяч гривень). Оголошення рішення суду щодо другої касації Луценка призначене на 10 квітня 2013 року.

Луценко, а також його рідні неодноразово заявляли, що не будуть просити помилування у президента, оскільки вважають звинувачення необґрунтованими і розцінюють їх як політичну розправу. !zn

Читайте також:

ПАРЄ закликала Януковича не зупинятися на Луценку і помилувати Юлію Тимошенко

Захист Тимошенко вимагає від Януковича звільнити її слідом за Луценком

Януковича запідозрили у відсутності каяття при помилуванні Луценка

Луценко хоче відвідати Тимошенко