Лукашенко просить Китай навести порядок у Білорусі

19 сiчня 06:35

Олександр Лукашенко планує провести політичну реформу після парламентських виборів, суть якої він бачить у стабільності. А інструкцій з її проведення білоруський президент очікує від Китаю.

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає за можливе проведення політичної реформи у країні після парламентських виборів, які заплановано на осінь 2012 року.

"Ми сьогодні вивчаємо певні тенденції у світі і, звичайно ж, ми будемо пристосовуватися, модернізувати нашу політичну систему. Проведемо парламентські вибори і, думаю, що нам треба звернути серйозну увагу на політичну реформу", - заявив Олександр Лукашенко в інтерв'ю провідним китайським ЗМІ.

При цьому Олександр Лукашенко відзначив, що катастрофи в цьому плані у Білорусі немає.

"Але треба завжди бути на крок попереду тих процесів, які будуть у нас відбуватися", - сказав білоруський президент.

Також він дорікнув Євросоюзу у застосуванні подвійних стандартів.

"Нам Євросоюз дорікає, а вчора сльозогінним газом труїли цих бідних румунів. Подивіться, у Франції, навіть у Німеччині, де начебто стабільна країна, у Великобританії, не кажучи вже про Грецію, Португалію, Італію та Іспанію, що відбувається. Це не можна ігнорувати, ці процеси треба бачити і на них треба вчасно реагувати", - заявив президент Білорусії.

Говорячи про можливість проведення політичних перетворень у країні, О.Лукашенко відзначив: "Я давно обмірковував це питання, з деякими людьми обговорював ці проблеми, і ми потихеньку будемо в цьому напрямку рухатися".

Головне, на думку Олександра Лукашенка, зберегти стабільність.

"Головне - дати людині можливість нормально жити і виражати свою думку. Головне - дати людині можливість зберегти її основні права, на які вона претендує", - сказав Олександр Лукашенко.

Президент зазначив, що якщо Китайська Народна Республіка йому в цьому плані дещо підкаже, то він буде дуже вдячний.

"Китай підкаже", - висловив упевненість голова білоруської держави.

"Думаю, ми найближчим часом зустрінемося і порадимося з китайським керівництвом щодо багатьох проблем", - заявив президент Білорусії.

Нагадаємо, Європейський Союз планує найближчим часом розширити санкції проти Білорусі, заморозивши рахунки 135 білоруських чиновників.