Лукашенко порадив іншим країнам повчитися у Білорусі, як треба проводити вибори

23 вересня 09:56

На вибори в Білорусі ходять удвічі більше людей, ніж на Заході. Лукашенко попросив передати «своїм польським спостерігачам, нехай вони навчаться у нас, як проводити вибори, і зі своїм уставом у чужий город нехай не лізуть».

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в країні створено всі умови для проведення вільних і демократичних парламентських виборів.
Лукашенко підкреслив, що «вибори проводяться не для Заходу, вибори в Білорусі, і головний їх автор - білоруський народ».
«Як він накреслить у кабінах для голосування, значить - так і буде», - сказав білоруський президент у неділю, 23 вересня, журналістам, голосуючи на одній з виборчих дільниць в Мінську.
Білоруський президент заявив, що в інших державах «нехай заздрять», як проходять вибори в Білорусі. «У державах, де вибори проходять спокійно, - це щастя. Нам не потрібні революції, вибухи, мордобої, сутички», - сказав Лукашенко.
Коментуючи висловлювання деяких міжнародних спостерігачів, зокрема польських, про те, що вибори в Білорусі проходять недемократично, президент зазначив: «Передайте своїм польським спостерігачам, нехай вони навчаться у нас, як проводити вибори, і зі своїм уставом у чужий город нехай не лізуть» . «Ми без польських політиків розберемося, як нам будувати своє життя», - заявив Лукашенко.
Говорячи про зняття кандидатів від низки опозиційних партій, глава держави сказав, що ці люди «боягузи, яким нічого сказати народу». «Я роблю висновок про їх повну неспроможність», - підкреслив президент.
Лукашенко також позитивно оцінив той факт, що в Білорусі на вибори ходить набагато більше людей, ніж, наприклад, у тих же західних країнах. «У нас в два рази більше людей голосують, ніж, наприклад, у Фінляндії. Якщо мало голосують - значить, не вірять владі. А наше суспільство - більш свідоме, воно вірить у свої перспективи, майбутнє», - підкреслив білоруський президент.
Парламентські вибори в Білорусі частково бойкотуються опозиційними силами. На 110 місць у нижній палаті парламенту претендують понад 290 кандидатів - в основному провладних. За тиждень до основного дня виборів на з'їздах партії БНФ і Об'єднаної громадянської партії було ухвалено рішення зняти своїх кандидатів (від БНФ 30, ОГП - 35 кандидатів). Лідери партій пояснили це тим, що влада не виконала поставлені раніше умови щодо звільнення політв'язнів і включення до виборчих комісій представників опозиції.
Основний день голосування - неділя, 23 вересня. Однак достроково вже проголосували 25,9% виборців. !zn
Читайте також: