Луценко збирає соратників з Майдану у громадський рух

10 квiтня 08:53

Екс-глава МВС Юрій Луценко має намір створити новий громадський рух, який буде прив'язано до майбутніх президентських виборів, а одним з його підсумків стане підтримка одного з кандидатів у президенти.

 

Екс-глава МВС Юрій Луценко анонсував створення громадського руху, який ставить перед собою мету "оновлення та будівництва країни". Ініціативна група вже сформована, але її учасники розходяться у прогнозах щодо термінів початку своєї роботи. Перед президентськими виборами новий рух має підтримати опозиційного кандидата на цю посаду, визнають його ініціатори, пише Коммерсантъ-Украина.

Про плани створення нової організації, опозиційної щодо діючої влади, Юрій Луценко повідомив у понеділок, 8 квітня, увечері в інтерв'ю телеканалу ТВі. Він підкреслив, що ця структура не буде зареєстрована як партія: "Україні необхідний загальнодержавний надпартійний рух, який буде підштовхувати опозицію до правильних рішень".

"Юрій Луценко називає його "народний рух за третю республіку", - розповів один із соратників екс-міністра Роман Безсмертний.

"Є чотири людини - Тарас Стецьків, Володимир Філенко, Юрій Луценко і Роман Безсмертний. Ось навколо них і потрібно об'єднуватися",- заявив Стецьків, названий Луценком серед ініціаторів руху.

Всі четверо відомі як "польові командири Майдану" - під час "помаранчевої революції" 2004 року вони брали участь в організаційному забезпеченні акції протесту на Хрещатику і майдані Незалежності.

Луценко заявив, що нове об'єднання має написати "план оновлення та будівництва країни". Роман Безсмертний уточнив, що акція, ініційована Луценком, повинна стати всеукраїнською, з максимальним охопленням виборців. Учасники цієї ініціативи визнають, що вона прив'язана до майбутніх президентських виборів, а одним з її підсумків стане підтримка одного з кандидатів у президенти.

"В центрі і регіонах будуть створені ініціативні групи, які мають зібрати пропозиції - а якою ми хочемо бачити Україну? Потім буде створюватися команда, і тільки потім визначений лідер руху. Зазначу, що до того часу лідери опозиції вже визначаться зі своїм кандидатом",- розповів Безсмертний.

Луценко відзначив, що це дозволить мобілізувати учасників майбутньої акції протесту на підтримку опозиційного кандидата, яка можлива за підсумками президентських виборів: "Потрібно, щоб люди чітко знали про план дій майбутнього кандидата, під який вони виходять на вулиці".

Інші представники "четвірки", втім, вважають, що поки рано залучати сторонніх осіб, і відмовляються навіть припустити, коли саме акція стане публічною. "Я не прихильник того, щоб діяти, як голова фракції "Батьківщина" ,- оголошувати дату повстання і потім його коментувати. Ми хочемо спочатку зробити перші кроки",- заявив Тарас Стецьків.

Він також запевнив, що розробка стратегії буде вестися "у вузькому колі": "Безумовно. І ці кроки можуть бути здійснені як через місяць, так і через рік, ми ще не знаємо".

Перша зустріч "четвірки" з обговорення формату акції відбулася 9 квітня. Песимістичні прогнози Стецьківа про перенесення акції на 2014 рік не виправдаються, вважає Роман Безсмертний. За його словами, затримка пов'язана з необхідністю лікування Юрія Луценка - у нього попереду хірургічна операція.

"Думаю, вже наступного тижня ми повідомимо деталі, а Юрій Віталійович зареєструє обліковий запис у Facebook і Twitter, щоб створити механізм комунікації з охочими приєднатися",- розповів він.

Раніше Луценко заявив, що не збирається створювати нову партію, а має намір створити план дій для порятунку України від чинної влади. За його словами, сьогодні Україна потребує не нових партій, а нового руху, який буде підштовхувати опозицію до перемоги.

Луценко також зазначив, що після звільнення з в'язниці, не збирається ставати четвертим лідером опозиції, оскільки вже існуючих трьох достатньо. Він також запевнив, що, як і раніше, залишається критиком політики нинішнього президента України.

Нагадаємо, 5 квітня парламентський омбудсмен України Валерія Лутковська звернулася до президента Віктора Януковича з проханням про помилування засудженого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Омбудсмен послалася на стан здоров'я Луценка та на те, що екс-міністр відбув більшу частину покарання. 7 квітня Янукович підписав указ про помилування, і в цей же день Луценко залишив колонію. !zn

Читайте також:

Луценко в Раду поки не збирається

Луценко не бачить серед лідерів опозиції гідного стати президентом

"Виходець" із "Батьківщини" запропонував скласти свій мандат на користь Луценка