Луценко пояснив, чому Шокін не зміг реформувати прокуратуру

27 березня 23:45

За словами голови фракції БПП, Рада повинна відправити Шокіна у відставку у вівторок.

 

Реформувати Генеральну прокуратуру може тільки той, хто ніколи не був прокурором. Про це лідер парламентської фракції "Блоку Петра Порошенко" Юрій Луценко заявив в ефірі телеканалу "Інтер" увечері в неділю, 27 березня.

"Реформу цього напівмафіозного генерального могильника не може провести той, хто був прокурором. Я думаю, це може зробити людина зі сторони, яка має особисту та політичну мужність зруйнувати цю систему кругової поруки", – підкреслив політик.

За словами депутата, нинішній прокурор зробив для реформи відомства хоч і немало, але недостатньо.

"Пан Шокін зробив багато для прокуратури, почавши її реформу. Однак, змінити цю закостенілу систему зсередини неможливо", – зазначив Луценко, додавши, що глава ГПУ зробив недостатньо для того, щоб зміни у відомстві були відчутними.

"Він пішов у відставку, і ця відставка у вівторок має бути проголосована. Президент буде готовий винести наступну кандидатуру після вирішення цього питання", – резюмував політик.

Читайте також: Сакварелідзе заявив про ділові зв'язки Шокіна з "діамантовими прокурорами"

Раніше президент Петро Порошенко в спеціальному зверненні повідомив про те, що він закликав генпрокурора Віктора Шокіна піти у відставку. 19 лютого заява Шокіна про відставку надійшло в АП. Через кілька днів у Раді був зареєстрований президентський проект постанови про звільнення Шокіна, який пізніше рекомендував підтримати комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

Зазначимо, що як тільки Шокін написав заяву про відставку, він в цей же день пішов у відпустку. Шокін повернувся на роботу тільки через місяць, 16 березня.

Шокін призначений генеральним прокурором України в лютому 2015 року. Відповідно до чинної Конституції України, генпрокурора призначає і звільняє президент за згодою парламенту. Разом з тим, парламент має можливість певною кількістю голосів оголосити вотум недовіри генпрокурору, що має наслідок його відставку з посади.

В кінці січня ZN.UA повідомило про те, що США дали українській владі чітко зрозуміти, що прив'язують надання кредитних гарантій в розмірі $ 1 млрд до відставки генерального прокурора Віктора Шокіна.