Луценка вже відпустили на свободу

07 квiтня 11:00

Пенітенціарна служба постаралася виконати указ президента Януковича про помилування якомога оперативніше.

 

Указ президента про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука було виконано в повному обсязі.

Про це повідомляє в неділю прес-служба Державної пенітенціарної служби.

"Сьогодні зазначений указ було виконано в повному обсязі, всіх засуджених звільнено від відбування покарання, проведено необхідні розрахунки, роз'яснено права і надано необхідну всебічну допомогу" - говориться в повідомленні.

Янукович помилував Луценка

Нагадаємо, сьогодні в неділю, 7 квітня, президент Янукович підписав відповідний указ №197/2013, яким помилував ряд засуджених, серед яких колишній міністр внутрішніх справ Луценко і колишній міністр охорони навколишнього природного середовища Філіпчук. Повідомлення про це прес-служба глави держави оприлюднила на офіційному сайті о 9:30. Указ набуває чинності з дня його підписання.

До президента з проханням про помилування Луценка звернулася уповноважена Ради з прав людини. Вона констатувала, що за час відбування основного покарання в місцях позбавлення волі "у Луценка неодноразово фіксувалися погіршення стану здоров'я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності оперативного хірургічного втручання".

Пізніше прес-служба глави держави повідомила, що Янукович звернувся до Комісії при президентові України в питаннях помилування з проханням невідкладно розглянути звернення Лутковської.

Сам Луценко, а також його рідні неодноразово заявляли, що не будуть просити помилування у президента, оскільки вважають звинувачення необґрунтованими і розцінюють їх як політичну розправу.

Як відомо, Юрія Луценка затримали 25 грудня 2010 року, через кілька днів за рішенням суду він був заарештований.

27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Луценка винним у скоєнні посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив у силі цей вирок.

Крім того, 17 серпня 2012 року Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка (в справі про отруєння Віктора Ющенка) і засудив до 2 років обмеження свободи. Апеляція залишила в силі цей вирок.

Екс-глава МВС відбуває покарання в Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року. Термін відбування покарання Луценка ведеться з моменту взяття під варту, тобто з моменту обрання арешту як запобіжного заходу.

У липні 2012 року Європейський суд з прав людини встановив, що арешт екс-глави МВС порушує права людини. За рішенням ЄСПЛ Україна виплатила Луценку 15 тисяч євро компенсації моральної шкоди.

3 квітня 2013 р. Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив у силі вирок Печерського райсуду Києва Луценку - чотири роки позбавлення волі за скоєння посадових злочинів, але зменшив суму, яку за цивільним позовом Луценко зобов'язаний виплатити МВС (з 643 тисяч гривень до 609 тисяч гривень).

Оголошення рішення суду в другій касації Луценка призначено на 10 квітня. !zn

Читайте також:

Ірина Луценко приємно шокована проханням Лутковської

Сина Луценка примушували написати прохання про помилування батька